Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Youtube и Vbox влизат в уроците

Учителите ще пускат любимите на тинейджърите видеоклипчета от интернет, докато преподават. Уроците ще протичат с филмчета от сайтове като youtube.com и vbox7.com. Това ще стане възможно още от 15 септември с въвеждането на първите електронни учебници в България, пише в. „Монитор“.„Учителите ще прожектират уроците пред целия клас на виртуална дъска. Освен стандартните текстове от учебниците, редакторите са добавили и препратки към интернет сайтове“, обясни Милена Константинова, завеждащ редакцията „Електронно книгоиздаване“ в издателство „Просвета“. В учебника по музика за шести клас в урока за танците авторите са добавили клип от култовия сайт youtube.com, в който учениците ще видят нагледно как се танцува ламбада.

Други клипчета показват откъси от научнопопулярни филмчета за живота на хората в далечни страни. В електронните учебници възможностите за препратки към интернет са подбрани от експертите според конкретния предмет и учебно съдържание.Филми от историческите архиви на националната телевизия са включени в учебниците по история, добави Милена Константинова. Щом учителят натисне специален бутон, урокът прекъсва и пред децата тръгва филмче за българските владетели и възрожденци. Първи по интерактивните помагала ще започнат да учат в пети и шести клас. Разработени са също буквар и математика за първолаците.

Специално за най-малките ученици образователното съдържание се представя интересно, динамично и достъпно, на разбираем за децата език, обясниха от издателството. Някои задачи са под формата на компютърна игра. Всяка държава от картата по география е представена като частица от пъзел и учениците сами трябва да го подредят. Клипче с разрязана ябълка обяснява дробите на петокласниците, демонстрираха създателите на виртуалните уроци.За по-големите ученици от 8 клас са подготвени електронни учебници по чуждите езици. Идеята е в следващите години да се изготвят електронни учебници за всички класове. Учениците все още няма да ползват дисковете вкъщи. На всеки учител, избрал да преподава по учебниците на издателство „Просвета”, е предоставен диск, който стартира безпроблемно и на слабите машини в школата.

novini.bg