Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Когато основателят си тръгне. Какво се случва?

Apple загубиха емблематичния Стив Джобс, но поне в близко бъдеще големи сътресения не се очакват, пише businessinsider.com. Но липсата на неговия неподправен усет за иновации няма как да не се усети.Другите ръководители на компанията може и да разбират отчасти спецификата на визията на Джобс за продуктите на Apple, но може да нямат необходимия кураж да взимат нетрадиционни и същевременно супер успешни решения, на каквито оттеглилият се основател и изпълнителен директор беше способен.Хора като Стив Джобс притежават уникално обаяние, което трудно може да бъде заместено, коментира businessinsider.com. Представете си Facebook без Марк Зукърбърг или Google без Лари Пейдж.Да загубиш основателя на компанията не е категорична смъртна присъда, но доста често напускането има силно негативен ефект. Примери много.

Откакто Бил Гейтс се оттегли от поста изп. директор на Microsoft през 2000 година, софтуерният гигант определено е в затруднено положение. Икономическият ръст се забави значително, въпреки че компанията все още може да се похвали с прилични за установените стандарти приходи. Добра работа беше свършена и с продукти като Windows Phone и Kinect.Но инвеститорите са притеснени от бавната реакция на Microsoft по отношение на големи хитове като онлайн търсенето, смартфоните и т.н. Освен това монополът на Windows не изглежда толкова непоклатим, предвид бума на таблети и други мобилни устройства.

В Силициевата долина дори се чуват мнения, че в следващите няколко години ще станем свидетели на пълния крах на компанията на Бил Гейтс.Twitter е рожба най-вече на иновационното мислене на Джак Дорси, който е изп. директор, когато през 2007 година сайтът става сериозен играч на пазара.Година по-късно обаче напуска. Социалната мрежа експлодира по отношение броя на потребителите, но компанията няма ясна финансова политика и не може да се възползва от огромния интерес.

Миналата година Дик Костоло става изп. директор и най-умното му решение е да върне Дорси обратно във фирмата. Напълно ясна стратегия как да се правят много пари от Twitter все още няма, но завърналият се съосновател на сайта има основна заслуга за редицата скорошни нововъведения и сключването на договор с Apple за интегриране на социалната мрежа в следващото поколение iPhone.Развитието на мобилните устройства от ново поколение вещае тежки времена за един от доскорошните непоклатими колоси във високотехнологичния свят – Intel. Производителят на процесори губи битката с конкуренцията в лицето на холдинга ARM. Наскоро дори и стабилен партньор на Intel като Apple обяви, че обмисля възможността да се насочи към ARM – процесорите.

Според редица анализатори залезът на Intel в голяма степен се дължи на напускането на големия шеф Анди Гроув през 2005 година (същата година е подписано споразумението с Apple). През 1968 г. Гроув става третият служител на компанията, а 10-годишното му управление като изп. директор в периода 1987–1997 г. води до ръст в стойността на корпорацията от 4 до 160 милиарда долара.Той е широко популярен с управленския си маниер, включващ окуражаването на инженерите да експериментират и да се готови за големи промени. Една от емблематичните му реплики е: „Само параноиците оцеляват!”.

Далеч от параноята Анди Рубин става един от съоснователите на  Danger през 2000 година. Основната цел на компанията по онова време е превръщането на мобилните телефони в миникомпютри. И първите резултати са настина добри. Но Рубин е отстранен от поста изп. директор през 2003 г., защото инвеститорите искали по-скоро мениджър, отколкото специалист в технологията.Какво се случва с Danger? Новите шефове продават цялата компания на Microsoft през 2008 г. срещу 500 млн. долара. Целият екип от специалисти е поставен в нов проект за „социален” телефон, който просъществува изключително кратко.

За Рубин остава „крехката” утеха, че се превръща в един от създателите на операционната система Android, която предизвика мини революция и към момента е лидер при смартфоните в световен мащаб.А ако се върнем отново към Стив Джобс, можем да си припомним какво стана първия път, когато той напусна Apple. След вътрешноведомствен „преврат” през 1985 година Джобс е принуден да сдаде поста изпълнителен директор.Впоследствие компанията тръгва стремглаво надолу и през 1997-ма година е само на няколко месеца от фалит. Тогава Джобс се връща и… останалото е история.

dnes.bg