Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как спомените въздействат върху мозъка

Спомените са в състояние да доведат до промяна в структурата на мозъка, твърдят италиански учени. Те са достигнали до това заключение, наблюдавайки процеса на функциониране на мозъка в момент, в който той се опитва да обработи и запамети новопостъпваща информация и да се освободи от стари спомени.

Първоначално изследователите започнали проучванията си върху мишки, като в хода на наблюдение установили, че на различните етапи от обучението, през което гризачите преминавали, те освобождавали съответните стари спомени, заедно с което се прекъсвали и невронни връзки, отговорни за тези спомени, а на тяхно място се сформирали нови, които обработвали новата инфромация. По този начин структурите на мозъка се променяли в зависимост от това какво количество спомени се освобождава.

Учените, които провели експеримента, са категорични, че когато се прави опит да се запамети дадена информация в малкия мозък или в хипоталамуса, тя преминава през входяща селекция. По този начин се пробира само част от информацията, която заема мястото на старите спомени, а, с напускането си, тези спомени променят съществуващата невронна организация в мозъка.
Изследователският екип, в който участие взели и специалисти от други европейски страни, допълва, че различните преживявяния оставят в съзнанието ни спомени с различен интензитет и се съхранявят в различна част от мозъка ни. Спомените, които са свързани с моменти на страх, например, се отличават с особена сила.

Тяхното бъдещо изследване, категорични са изследователите, може да бъде от помощ за разгадаване на шифъра на фобиите, които тормозят немалък дял от хората на планетата.В същото време, краткосрочната памет е в състояние да се превърне в дългосрочна, като резултат от познатия вече процес на консолидиране, заключават изследователите.

zdrave.bg