Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Обама обеща милиарди за милиони работни места

Барак Обама избра за своята чакана с огромно нетърпение реч в най-гледаното време в Америка наистина внушителен декор – президентът пристъпва към подиума, обграден от вицепрезидента и говорителя на Сената. Зад него – огромно знаме, в залата – депутати от двете камари, аплодиращи с нетърпение на крака водещите американски политици. В крайна сметка става дума за най-горещата в момента тема – как Америка най-сетне ще се справи с кризата на пазара на труда?Отговорът на Обама – конюнктурна програма за почти 450 млрд. долара. „Тя ще даде тласък на сразената икономика“, обеща президентът, „за да накара САЩ отново да заработят“, предаде ДПА.

Новият пакет от стимули прилича на първата масивна финансова инжекция от над 787 млрд. долара, с която Обама малко след встъпването си в длъжност в началото на 2009 г. се опита отново да насърчи икономиката. Но дали вследствие на това се създадоха обещаните 3,5 млн. работни места и досега е спорно.Според изчисления на независимата бюджетна комисия на Конгреса благодарение на финансовата инжекция само през миналата година между 1,9 и 4,8 млн. американци са намерили постоянно работно място. Дори и да е така, това не може да компенсира повече от 8 млн. загубени работни места през кризата. Добра причина за противниците на Обама да го критикуват в безсмисленото пилеене на средства. В момента нивото на безработицата в САЩ е 9,1%.

Най-голямата част от т. нар. „Jobs Act“ ще е за служителите, за да се намалят наполовина разходите им за социални осигуровки. Работодателите също ще плащат по-ниски данъци и такси. Фирми, които назначават американци, останали от дълго време без работа, и увеличават заплатите, ще бъдат награждавани с данъчни облекчения. За тази част от пакета са предвидени около 50 млрд. долара.Същевременно Вашингтон и отделните щати ще отпуснат милиарди долари, за да се модернизират стотици училища, пътища и летища и да се назначат учители. „Истински грях е, че мостове и пътища пропадат, докато милиони строители стоят без работа“, заяви Обама. Строителните фирми в страната сега чакат с нетърпение да запретнат ръкави, смята президентът. Около 105 млрд. долара са предназначени за подобни обществени конюнктурни програми.

Плановете на Белия дом предвиждат почти 50 млрд. долара от пакета да се разходват за социалните осигуровки на почти 6 млн. души, чиито застраховки изтичат. „Няма да допусна сигурността, на която американците са разчитали в продължение на десетилетия, да бъде премахната“, твърди Барак Обама.Законопроектът, който ще бъде представен пред Конгреса следващата седмица, предвижда и превеждането на 35 млрд. долара за щатите и общините. С тях трябва да бъдат предотвратени съкращенията на учители, спасители и медици.„Вие би трябвало веднага да одобрите този закон, защото е крайно време да направим онова, което ще е добро за бъдещето ни“, обърна се Обама към сенаторите и конгресмените.

Особено важни за Белия дом са инвестициите в образователната система. Не било честно спрямо американските деца да се съкращават учители, докато страни като Южна Корея например назначават все повече обучаващи. „Това трябва да бъде прекратено“, убеден е президентът.„American Job Act“ предвижда 25 млрд. долара да бъдат вложени в модернизацията на поне 35 000 държавни училища. С тях ще бъдат финансирани модернизацията и създаването например на компютърни зали. Освен това се планира и назначаването на хиляди учители.Финансирането на пакета от мерки е осигурено и няма да доведе до нови държавни дългове, обещава Обама. Парите ще бъдат осигурени от микс от някои данъчни увеличения и намаляване на разходите. Планирани са намаляване на средствата в двете здравноосигурителни програми Medicare и Medicaid. Освен това администрацията предвижда увеличение на данъците за най-добре печелещите американци.

Анализаторите са на мнение, че този план е ключов за преизбирането на Барак Обама през следващата година. Ако програмата бъде одобрена до края на годината, в което мнозина се съмняват, американската икономика ще се стабилизира, а само това гарантира втори мандат на президента.

dnes.bg