Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Топенето на арктическия лед постави нов рекорд

Площта на арктическия лед тази седмица достигна най-ниските си стойности, откакто се събират спътникови данни, алармираха германски учени. Както съобщи Франс прес на 8 септември ледът на Северния полюс е покривал едва 4,24 милиона кв.км площ. Става дума за исторически минимум, като стойностите са с около 5 на сто по-ниски в сравнение с досегашния рекорд от септември 2007 г., отбеляза Георг Хейгстер от университета в Бремен.

Данни на Американския национален център за снеговете и ледовете сочат, че предишният рекорд е 4,1 милиона кв.км площ. Хейгстер обаче увери, че получените от германските и американските учени различни данни могат да се обяснят с различните методи за събирането им.Той очаква, че от Американския национален център за снеговете и ледовете ще стигнат до същите заключения през следващите няколко дни.

Топенето на морския лед през лятото е едновременно индикатор и ключов фактор за климатичното затопляне не само в Арктика, но и в целия свят, смятат учените. Свиването на морския лед свидетелства за значимостта на последствията от човешката дейност върху климата през последните няколко десетилетия, допълва БТА.

dnes.bg