Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Техническият университет Варна обявява прием и за платено обучение

Техническият университет -Варна ще обяви платен прием по всички специалности и форми на обучение. Очаква се точната бройка и таксата за всеки факултет и форма на обучение да бъдат одобрени от Академичния съвет на 19.09.2011. Обявяването на платен прием  стана възможно след като още през август бяха запълнени всички  1365 бройки за бакалаври и професионални бакалаври в Техническия университет. В това число и новите 329 места, разкрити тази година. Така въпреки демографската срив, засегнал набор 1992 г., и въпреки кризата ТУ-Варна прие с 30% повече студенти, а балът за прием е по-висок от последните няколко години.

„Особено впечатление прави фактът, че местата за задочно обучение бяха запълнени още след първо класиране с малки изключения. Това означава, че младите хора, които вече работят, много добре знаят какво точно образование им е нужно и не се лутат. Очакваме и около 170 нови чуждестранни студенти“, коментира ректорът на ТУ доц. д-р Овид Фархи.Според  Закона за висшето образование след запълване на местата от държавната поръчка Университетът има право да приема студенти за обучение срещу заплащане. Техният брой трябва да е до 5%  от определения капацитет на съответната специалност. Така очакваният брой на местата за платено обучение е малко над 300.До края на седмицата продължава приемът за магистърските програми. След промяна в ЗВО да продължат образованието си вече имат право всички бакалаври със среден  успех добър (без досегашното уточнение „добър 4.00“). Последни дни текат и за записването в Колежите към ТУ.

На 26 септември ТУ-Варна ще открие новата учебна година. През 2012 г. се навършват 50 години от създаването на ВУЗ-а.  Затова  за юбилейна ще бъде обявена цялата година от 8 декември 2011 до 8 декември 2012 година. Програмата на честванията включва научни конференции, конгрес, концерти и най-различни изяви на студентите и преподавателите на ТУ.

barometar.net