Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Започва гласуването за снимките „От албума на баба”

Всеки пети глас печели чаша вино от Ретро София Фест. В Dada Cultural Bar на ул. „Бенковска” 10, вече са изложени най-добрите снимки във фото конкурса „От албума на баба”.Над 150 снимки от десетки софийски фамилии бяха предоставени от техните собственици в нетрадиционния фото конкурс за ретро-фотографии, обявен от организаторите на Ретро София Фест. Културният фестивал ще се проведе от 16 до 18 септември в  столицата в градинката на Руската църква и ще е част от градските празненства послучай деня на София.

В конкурса имаха право да се включат снимки, направени във времето от 1900 до 1945 година, които представят живота, бита и модния стайлинг във времето, когато се оформя българския градски лайфстайл.  Много от снимките, които  вече са част от „От албума на баба», пресъздават интригуващи фото-разкази за  български родове, като изваждат на светло спомените за членовете на семействата, представят местата, където са живели и почивали те, начина, по който са се забавлявали, а също така и личната им представа за мода и стил.

Един от семейните снимкови архиви, който предизвика силен интерес във Фейсбук (където първоначално трябваше да се представят фотографиите ) е на рода Стоянови. Снимките разказват за прадядовците, бегълци от Македония. Те първоначално се заселват в Плевенско, занимават се със земеделие, имат няколко мелници. Успяват да изучат всички деца, включително и момичета, при това всички са учили в чужбина. Част от членовете на фамилията се установяват в София, където започват да се изкачват по стълбата на гражданската администрация. И стигат много високо. Това лесно се забелязва и по снимките, направени с компанията на богато облечени дами и изискани господа, по кадрите с луксозни семейни автомобили или от излети, някои от които и извън страната.

Фамилията е имала няколко имота в София, един от който е апартамент на Витошка. Всъщност той е единственият, който им е бил оставен от комунистите. От неговия балкон е направена и една от най-дискутираните до момента снимки от бомбандировките над София през декември 1943-та, която е запазила един ужасен миг , в който бомба разрушава сграда на бул. Витоша.Акцията „От албума на баба” съживява още множество родови истории, които са  нагледно свидетелство за оформянето на българска буржоазна класа в първата половина на миналия век. Заповядайте в  Dada Cultural Bar , за да разгледате всички снимки и не пропускайте възможността да гласувате за най-интересната според вас фотография.

Всеки пети вот печели чаша вино от Ретро София Фест.За Ретро София Фест – Пътеводител на забравена София. Културният фестивал ще се проведе на 16,17 и 18 септември като част от празничната програма по случай Деня на София. За няколко дни и нощи  времето ще се върне със сто години назад. Градинката зад Двореца ще се превърне в старовремско „Стъргало”, изпълнено със суетнята от ежедневния бит и празничното нощно великолепие на буржоазна София. На 17 септември  точно в 12:30 часа пред храм „Свети Николай Чудотворец”, ще се осъществи почти пищно бракосъчетание, подготвено по всички светски и модни правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години. Винтидж-сватбата се осъществява с любезното съдействие на Радост Димитрова и телевизионното предаване „Модерно” на BTV  и ще бъде излъчена непросредствено след края на фестивала.

През последния ден на  РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ „Стъргалото” ще бъде затворено с пъстро ретро дефиле с тоалети и аксесоари от преди сто години. Участници в дефилето ще бъдат самите наследници на собствениците на автентичните облекла. Най-атрактивните участници в модния парад ще бъдат отличени с титлите Мис и Мистър Ретро София.DaDa Cultural Bar, съорганизатор на РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ, ще има ролята на ключов медиатор на фестивала. В дните на фестивала в заведението ще се организират литературни салони, лекции, пряко свързани с живота и градоустройството на стара София, ще се правят прожекции на нямо кино. В DaDa Cultural Bar ще бъде представена книгата„Пътеводител на забравена София” на японката Юмико Хаясака, идеен съавтор на концепцията РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ.

Ретро София Фест се организира от DaDa Cultural Bar със съдействието на Столична община, Дом на Москва в София, Photopavilion, Atera, „Маджикленд, VintigeSofia, с медийното парньорство на БНР, Радио София, „Една седмица в София”, продукция „Модерно”BTV, Archmedia, SofiaLive, Hello, iNews, LostBulgaria.com.

barometar.net