Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Николай Недков: Ще тръгнат ли на училище във Варна всички деца, които искат?

„По информация, с която разполагам, над сто са молбите, които ромски майки от Владиславово разнасят през последните дни от училище на училище, но получават отказ децата им да бъдат записани в първи и трети клас и в предучилищна. Последният им засега опит е бил в Първо основно училище „Алеко Константинов” във Владиславово. Мотивът за отказ е, че всички паралелки са запълнени.”. Това заяви Николай Недков – кандидат кмет на Варна от „Синята коалиция”.По данни на регионалния образователен инспекторат всички обявени бройки наистина са заети. Както е по закон, през месеците май, юни и юли всички места за предучилищна и училищна възраст са били обявени в сайта на инспектората и в момента всички паралелки са запълнени с максимално допустимия брой от по 24 деца. Изключение може да бъде направено, ако майките подадат молби до министъра на образованието и той със специална заповед разреши увеличаване на класовете с по няколко деца.

„Община Варна е тази, която трябва да осигури място за всички варненчета в училище и в подготвителните класове за предучилищна възраст. Администрацията очевидно не го е направила. Общината първо трябва да увеличи капацитета за предучилищна подготовка, защото без нея ромските деца не могат да учат пълноценно в първи клас и бързо влизат в графата „отпаднали от системата на образование”. Както се оказва – без дори да са влезли в нея.”, заяви още г-н Недков.

„Заради липсата на места Община Варна е делегирала права на различни фондации, за да подготвят там ромските деца за влизане в първи клас. Само за „Максуда” фондация „Владиславово”, например, получава субсидия за 80 деца, а там реално се занимават не повече от 15. Има и дълъг списък с неправителствени организации, заети с интегрирането на ромите.

Тези организации и медиаторите на ромската общност също носят отговорност. Факт е, че майките, които се опитват да запишат децата си на училище два дни преди началото на учебната година, са безнадежно закъснели. Но именно медиаторите и организациите е трябвало да напомнят кога започва срокът за записване, да дадат информация за свободните места и да съдействат за подаване на молбите, вместо да разчитат, че майките ще открият сами информацията в интернет.

Проблемът обаче е много по-сериозен! Дори майките на тези сто ромски деца да бяха подали молбите си навреме, това просто означава, че други сто деца щяха да останат извън училище. Защото бройката ученици и възпитаници в предучилищна възраст, подадена от Община Варна, явно е по-малка от реалната. Явно варненската общинска администрация предварително е изхвърлила от плановете за образование част от варненските деца.”, коментира още Николай Недков.

„Като кандидат за кмет, но и като баща, който вярва, че децата трябва да учат, защото образованието дава шанс в живота, искам да отправя няколко въпроса към сегашния кмет:

Колко са, според данните на Община Варна, децата, които подлежат на записване и обучение в групите за предучилищна възраст?

Има ли осигурени места за всички тях?

Има ли Общинската администрация точни данни за броя на децата (в това число и от малцинствата), които трябва да бъдат записани в първи клас през учебната 2011-2012г.?

Какъв е броя на децата, които всяка година отпадат от системата на предучилищно и училищно образование поради недостиг на места в учебните заведения?

Какви са реалните резултати от работата на неправителствените организации и фондации, подпомагани от Община Варна, за да интегрират децата от ромски произход?

Защо във Варна има деца, които искат да ходят на училище, но няма място за тях?

На 15 септември звънецът за първия учебен ден ще бие във Варна. Но не за всички! Кой носи отговорността за това?

Задавам тези въпроси, защото вярвам, че реалното интегриране на ромите ще донесе ползи на всички варненци. А истинското включване на ромите в живота на града започва с образованието им. Затова съм възмутен, че семействата на сто ромски деца искат да ги запишат на училище или в предучилищна, а не могат, защото Общината не е предвидила място за всички.