Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Несебър инвестира 7 млн. в инфраструктура

Общината печели проекти, реализацията им започва веднага. Днес  кметът на Несебър Николай Димитров ще подпише договорите  за два нови проекта с ДФ „Земеделие”, за чието одобрение преди време съобщихме. С финансиране по „Програмата за развитие на селските райони” 2007 – 2013 г. ще бъдат основно подобрени условията за живот в най-новия жилищен квартал „Черно море” и ще бъде изградена напълно нова водопроводна и канализационна мрежа в с. Тънково. Така Несебър ще инвестира над 7 млн. лв. в инфраструктура.

Несебърският квартал  „Черно море” ще се сдобие със свое ново улично и парково осветление само 12 месеца след подписването на договора за финансиране. 1 921 728.52 лева ще бъдат вложени в облагородяването на района. Реализацията на проекта ще подобри и обезопаси също жизнената среда на жителите на квартала и на посещаващите го туристи, което е  сред приоритетите на общинската администрация. 5 172 001.28 лева ще бъдат вложени в с. Тънково. Финансирането по спечеления проект ще осигури доизграждане на 6 406 м канализационна мрежа и рехабилитация на 5 006 м водопроводна мрежа. Проектът ще бъде изпълнен до 24 месеца.

Инвестициите и по двата проекта се осигуряват от Европейския съюз и републиканския бюджет. Веднага след подписване на договорите с ДФ „Земеделие” започва реализацията на проектите. През последните години администрацията използва всички възможности за привличане на средства, с които да направи селищата удобни за живеене и атрактивни за туризъм. Тя участва във всички програми за финансиране, по които е допустима. Преди месец Несебър спечели поредния, четвърти,  проект по ОП „Регионално развитие”.  До броени дни с осигурените 1 650 000 лева ще започне реставрацията на  църквите  – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева” и това ще постави началото на туристическия  маршрут „Духовният път”. Чакат одобрение проектите за реставрация и на още няколко църкви, както и на римските терми, с което маршрутът ще бъде удължен.

По инициатива на общината и с помощта на еврофинансиране в Несебър ще бъде изградена и най-новата туристическа атракция – модерен аквариум, уникален не само за страната, но и за целия Балкански полуостров.С европари се укрепва свлачището край Равда, санират се 4 детски градини, изгражда се претоварна станция за регионално депо, обновява се сградата на старата поликлиника в новата част на Несебър, ще се изгради и нова пречиствателна станция, разчетена за 350 хиляди души. Одобрен е проектът за изграждане на мини футболно игрище в Обзор.

barometar.net