Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Хърватия става член на ЕС на 1 юли 2013 г

Държавите членки на Европейския съюз завършиха вчера текста на договора за присъединяване на Хърватия, предаде EUobserver, цитиран от КРОСС.Очаква се страната да стане 28-ят член на ЕС на 1 юли 2013 г. след като на 30 юни тази година официално приключиха преговорите за присъединяване.В договора не са включени никакви предпазни клаузи, каквито бяха определени за България и Румъния. Европейските държави „имат пълно доверие във възможностите на хърватските власти“ да се справят с корупцията, организираната престъпност и спазването на човешките права, заяви представител на полското председателство на ЕС, цитиран от изданието.

Европейската комисия обаче ще продължи да следи отблизо реформите на Загреб през следващата година докато парламентите на държавите членки ратифицират договора. Възможно е Брюксел да отправи допълнителни въпроси към страната преди да й даде окончателно зелена светлина.Членството в ЕС обаче не означава автоматично влизане на Хърватия в Шенген. Правилата (на Шенген) са различни и ще претърпят известни промени, така че членството на Хърватия в зоната ще бъде обсъдено на друг етап, допълни източникът.

Полското председателство настоява церемонията по подписването на договора да се състои във Варшава, а не в Брюксел, за да се подчертае разширението на блока на изток. Детайлите обаче все още не са уточнени.Според друг източник от Брюксел „бързането“ с присъединяването на Хърватия е против всичко, което ЕС е определил до момента по отношение на демокрацията и правото на закона. Именно прекратяването на политическата корупция беше основното изискване на ЕС преди приключването на преговорите.

Повод за скандал стана арестът на член на управляващата партия заради обвинения в корупция. На 4 декември, дни преди подписването на договора за присъединяване, в Хърватия ще се проведат парламентарни избори. Според премиера Ядранка Косор арестът е „организирана кампания срещу управляващата партия, която цели да намали шансовете й на изборите през зимата“.В края на август Хърватия повдигна обвинение в корупция срещу бившия премиер Иво Санадер. Процесът срещу него е част от антикорупционна кампания, която настоящият Косор извършва, за да покрие критериите за влизане на страната в общността.

actualno.com