Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Онлайн уроци сменят учителите в клас

Онлайн уроци ще могат да заменят преподавателите в клас до 2 години като част от въвеждането на електронното правителство в държавата. Това каза вчера образователният министър Сергей Игнатов, след като откри новата учебна година в 134-о СОУ „Димчо Дебелянов“. Всички уроци и тестове към тях ще бъдат качени в електронен вид, като по този начин няма да има разлика между обучението в клас и това по интернет. Целта е, ако децата са отсъствали от час, да могат по електронен път да се запознаят с уроците

Родителите от своя страна ще имат достъп до целия учебен процес, а не само до оценките и отсъствията на хлапетата си.„Трябва да направим тази първа крачка – да създадем електронната магистрала, по която ще се случи най -доброто за нашите деца“, заяви Игнатов.Проектът за информационни и комуникационни технологии в образованието е от 2008 г. и беше временно спрян заради одити. Сега работата по него се възстановява. По думите на Игнатов трябва да се създадат условия, за да може след 5-6 години да има добра електронна среда за обучение в училище.

Има решение на политическо ниво образованието да се превърне в първостепенна важност, а сега то е трето по бюджет, заяви още просветният министър. Той подчерта, че ако искаме да се борим за първите места в Европейския съюз, трябва да модернизираме системата. Игнатов обясни, че по-големите инвестиции ще се отразят на благосъстоянието на работещите в нея. Министърът си спомни и своя първи учебен ден във Видин, когато бил много стресиран и по гуменки. Игнатов разказа, че никъде не ходел без своя „истински, жив заек“. Дългоухият изкарал целия първи срок в ъгъла на класната стая, а съучениците му го хранели. Макар неговото училище в дунавския град вече да не съществува, Игнатов каза, че пази добри спомени от учението.

От началото на 2011 г. родителски асоциации и ученици обсъждат заедно с просветното ведомство кога да започне учебната година. Министър Игнатов обясни, че обича датата 15 септември, но е раздвоен заради икономиите, които биха постигнали училищата, ако учебната година започва по-рано. За да се учи динамично и да има повече ваканции, по-хубаво е училището да започва по-рано. Сергей Игнатов отбеляза, че у нас има и традиция да се ходи семейно на почивка около 6 септември, когато се събират много почивни дни. Каквото и да е решението, датата ще бъде включена в новия Закон за предучилищното и училищното образование, като проектът за него трябва да бъде внесен до декември за обсъждане в Народното събрание.

monitor.bg