Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европа не трябва да разчита особено на китайския кеш

Миналата седмица китайското правителство изпрати в Европа делегация, водена от председателя на китайския държавен фонд за управление на активи Лоу Дзиуей, за да получи впечатление от първа ръка за това колко е лоша ситуацията и колко по-лоша може да стане, пише Хени Сендер в коментар за Financial Times.Прибавете към това и слуховете, че китайците изкупуват германски облигации, които ще им донесат цяло състояние, когато (не ако) Германия напусне еврозоната и отново се върне към германската марка. Често срещани са и историите за италиански и испански банкери, които предлагат дялове от банките си на потенциални китайски инвеститори, докато се молят за финансови инжекции.Щатите се обърнаха към Китай за спасително финансиране през 2007 г. и 2008 г. Сега изглежда е дошъл редът на Европа, да поиска малко кеш от възлизащите на над 3,2 трлн. долара резерви на китайското правителство.

Развитият свят се обръща към развиващите се пазари за кредит – ситуация, която определено не отразява нормалната посока на движение на капиталовите потоци.Капиталът би трябвало да тече към страни, където растежът е по-бърз, а продуктивността може да бъде оптимизирана чрез капиталови инвестиции – не към уморени икономики, където би стимулирал единствено потреблението на така или иначе силно задлъжнелите домакинства и правителства.И все пак в известен смисъл не е учудващо, че светът се обръща за финансова помощ към Китай.

Факт е, че Поднебесната империя вероятно е най-големият печеливш от глобализацията. Когато в останалите страни по света се радват на растеж, Китай просперира. Всеки процентен пункт на нарастване на щатската икономика означава 5% ръст на китайския износ, разкриват данни на JPMorgan.И все пак европейските надежди за китайски кеш могат да бъдат попарени, най-малкото в краткосрочен план.

Причината се крие в урока, който китайците са научили от първата фаза на глобалната финансова криза – няма особено голям смисъл да се опитвате да хванете падащо острие.Друго обяснение е, че китайските приоритети все още като цяло са вътрешно ориентирани. Пекин се притеснява много по-слабо за останалия свят, отколкото някой би могъл да предположи за страна с втората по големина икономика в света.

Нормално е за Китай да се фокусира върху вътрешни приоритети в момент, когато страната успява да надскочи дори собствения си модел, който я доведе толкова далеч за толкова кратко време.Икономиката на страната е все по-слабо зависима от износа (нещо, което Япония никога не успя да постигне). Заплатите се повишават и това помага на Китай да се трансформира в икономика, стимулирана от вътрешното потребление. В същото време разликите в доходите между големите градове по източното крайбрежие и останалата част на страната намаляват. Пекин свърши добра работа с овладяването на ръста на цените на недвижимите имоти (и успокои гнева на китайците, за които купуването за жилище се оказваше все по-трудно осъществима мечта.)

В други сфери обаче „прогресът“ се оказа точно противоположен, особено ако говорим за разхлабването на контрола на държавните предприятия върху икономиката и финансовата система. Част от този проблем, разбира се, е инфлацията.Така например китайските работници получават негативни реални лихвени проценти върху депозитите си поради контрола на лихвите точно в момент, когато инфлацията остава твърдо над 6%. В същото време държавните предприятия получават заеми с нереално ниски лихвени проценти.

investor.bg