Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

От Русия се оплакаха в Брюксел заради ”България Ер”

Руският съюз на туристическата индустрия е изпратил писма до Европейската комисия и Международната асоциация за въздушен транспорт с молба да въздейства върху авиокомпания „България Ер”, която не изпълнява задълженията си към пътниците.Това заяви говорителят на Туристическия съюз Ирина Тюрина, цитирана от Интерфакс, пише „Фокус“.

В писмата до вицепрезидента на ЕК и еврокомисар по въпросите на транспорта Сийм Калас и до генералния директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Тони Тейлър се посочва, че на пазара на туристическите самолетни превози между България и Русия е възникнала безпрецедентна ситуация.„Вече втора седмица българската авиокомпания отказва да извозва пътниците от Варна и Бургас за Москва и Санкт Петербург, мотивирайки това с натрупалите се задължения от страна на поръчителя на полетите – българския туристически холдинг „Алма Тур”. Превозвач, който закарва даден пътник до определена дестинация и пътникът притежава билет отиване и връщане, е длъжен да го върне обратно”, посочва Тюрина.

„България Ер” предложи на туристите да ги върне в Русия „с доплащане” за обратните билети от 120 евро на човек.Българските институции са разполагали с пълната документация за преодоляване на кризата с руските туристи, но не са задействали нужния механизъм, записан в европейска директива и пренесен в българското законодателство, заяви вчера Румен Драганов от Националния борд по туризъм. По думите му зам.-министърът на икономиката Иво Маринов е първият, който носи отговорност за несработване на механизма.

В събота още 130 туристи се прибраха в Русия със специален полет на авиокомпания „Россия“ от Варна до Санкт Петербург. Така всички блокирани руски туристи, които в течение на няколко дни не можеха да излетят от България, се завърнаха в Русия, съобщи вицепрезидентът на руския Съюз на туристическата индустрия Сергей Корнеев, цитиран от Интерфакс.Все още обаче  няма яснота дали има напредък в преговорите между „Алма Тур” и „България Ер” и е възможно на 26 септември, когато е планиран следващият полет за Санкт Петербург за група от 180 руски туристи, отново да има напрежение.

dir.bg