Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Недков: Варна заслужава ново управление, в интерес на варненци

Мениджърът е роден на 7 октомври 1960 г.  Завършил е Френска езикова гимназия и Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право”. Работил е като  районен съдия във ВРС – гражданска колегия, главен юрисконсулт във фирма „Златни пясъци” и член на УС на дружеството. За кратко е адвокат, а по-късно става изпълнителен директор на „Златни пясъци” ЕАД  и от 2004 г. е зам. председател на дружеството. Владее писмено и говоримо френски, английски и руски. Женен, има две дъщери и син.

Какво ви мотивира да участвате в кандидат-кметската надпревара във Варна?

Взех решение да се кандидатирам за кмет, защото състоянието на града е отчайващо. Обичам Варна и не мога да наблюдавам безучастно упадъка и затъването на Варна. Аз съм човек с активна гражданска позиция, имам богат управленски опит, знания и екип, с който да работя. Ще посветя времето и усилията си за благоденствието на Варна.  Мисля, че всички хора в града, трябва да излязат от летаргията, в която ги вкара 12 годишното управление на шепа хора с корпоративни интереси и да заемат активна роля, да се борят за бъдещето на Варна. Ние всички сме длъжни да направим това за нашите деца. Тук живеят едни от най-образованите хора в България и града винаги се е развивал благодарение на потенциала им. Считам, че не е нормално тази инициатива да бъде задушавана и да се дава приоритет на определени фирми за развитие, докато малкия и средния бизнес се бори за оцеляване. Варна трябва да бъде истинска  морска столица – крупен културен, икономически и финансов център, в който хората могат да се развиват и се спазва равенство пред възможностите и пред закона.

Какво мислите за това, че след завършване на висшето си образование младите хора не успяват да си намират работа във Варна и търсят реализация в чужбина? Какво може да им бъде предложено, за да останат?

Варна е академичен център, ежегодно тук живеят около 30 000 студенти. Разговарях с много от тях и със съжаление констатирах, че около 80% от завършващите смятат да напуснат Варна, като по-голяма част от тях искат да живеят в чужбина. Това е тъжна перспектива – умните и способни хора да напускат града. Трябва да отчетем, че варненското население е  едно от най-високо образованите в страната, но ако тенденцията да губим толкова висок процент от образованите хора се запази, в бъдеще картината ще е много различна, затова не бива да го допускаме. Тези 30 000 младежи могат да дадат много на града. В това отношение общината е длъжник на младото поколение и има много, което може да бъде направено. За да останат във Варна, трябва да се развият отраслите на високите технологии, където доходите са съизмерими с тези в чужбина. Това е индустрията на новото – софтуер, хардуер, комуникации, спедиция, транспорт… Моята идея е да се търсят активно  инвеститори, на които да се посочат предимствата на Варна като местоположението на града – в началото на коридор 8, освен това  се намира много близо до коридор 7 и по средата на оста Констанца – Истанбул. Варна има железопътен, автомобилен, въздушен и морски транспорт. Трябва да се създаде интермодален транспортен център, който да осъществи трансформацията на един транспорт в друг и един товар да може да се пренася по различни начини.

Друга моя идея е развитието на медицинския и рехабилитационен туризъм. Голяма част от медицинските ни кадри заминават в чужбина, дори във Варна в момента има недостиг на специалисти в определени области. Развитието на медицинския туризъм ще доведе от една страна удължаването на сезона на хотелиерите, а от друга страна ще задържи ценните кадри в града. Нека не забравяме, че Варна и има много добри природни дадености за развитието на рехабилитационен туризъм. Тук има множество минерални извори, които не се използват по най-правилния и икономически изгоден начин, има кални бани, които са занемарени и непопулярни, а всичко това може да осигури туристопоток не само през летния сезон, но и през зимата, когато голяма част от кадрите от сферата на туризма стоят без работа и чакат на помощи от държавата.

Градът е подценяван и като индустриален център. Моята идея е за активно привличане на инвестиции, включително и със създаване на специализиран сайт, който да има три части. Едната да е „Инвестирайте във Варна”, другата „ Живейте във Варна”, а третата да е „Почивайте във Варна”. Това са отделни три направления, чрез които града може много да спечели. Можем да привлечем и чужденци за живеене тук, но за да стане това трябва рязко да променим качеството на инфраструктурата си.

Казвате рязко да се промени инфраструктурата, но в какви срокове може да стане това?

Варна има доста голям бюджет, но не се работи достатъчно за привличане на средства по европейски програми, по оперативна програма регионално развитие. Касае се за огромни средства, който могат да бъдат привлечени, които трябва да се харчат целесъобразно. Не може за 7 години Варна да е спечелила 44 млн., Община Белослав 76 млн., а Бургас 185 млн. През последните години виждаме, че са изхарчени за инфраструктура към 900 млн,, които не се виждат. Очевидно е, че са изхарчени нецелесъобразно. Ако има контрол на разходваните средства, ефект може да се види в рамките на 1-2 години.

Не смятате ли, че всички кандидат- кметове само атакуват Кирил Йорданов, а не предлагат своя визия за развитието на Варна?

Все още кампанията не  е започнала и нямам представа какво ще направят другите кандидати. Възможно е да има много критики  към досегашния кмет Кирил Йорданов, който вече 12 години управлява общината. Разбира се имам идеи за визията на Варна, но те не биха могли да се изчерпат с няколко изречения в рамките на едно интервю. Това, което е важно и искам да посоча на варненци, е че за мен всеки проблем има решение и разполагам с екип от специалисти, с помощта на които тези решения ще бъдат намерени и реализирани.

Какви съвети получихте от Иван Костов за предизборната надпревара?

Г-н Костов ме посъветва да създам истински креативен екип, който може да даде решения на съответните проблеми и отбеляза, че Варна изостава по отношение на привличането на инвестиции в индустрията. Там трябва да се насочат усилията на креативния екип. Това ще бъде и първият ангажимент, който ще поема  след като заема кметското място. Трябва да се работи в сътрудничество с всички браншове, както и с гражданите на Варна. В града трябва да се развие икономика, достойна за неговото положение, което да даде възможност за повишаване доходите на населението. Както знаете в момента средната работна заплата във Варна е по-ниска от тази, която е в страната.

Как според вас Варна може да се популяризира като туристическа дестинация?

Това трябва да стане чрез целева реклама, както и реклама на региона. Варна има много дадености, които могат да бъдат представени по много по-атрактивен начин. Туризма е сфера, която се развива динамично и рекламата трябва да бъде в крак с времето и новите изисквания в тази област. Това е  област, в която бих дал възможност на младите специалисти да се включат с идеи. Могат да се добавят и дестинации като Балчик, Плиска, Преслав, Мадарски конник…, включително и съседния регион, какъвто е Констанца, трансграничния туризъм. Това са неща, които могат да бъдат направени и ефекта да е видим.

Какво според вас очакват варненци от своя кмет?

При многото ми срещи с гражданите в мен се наложи извода, че в момента управлението е отделено от варненци, то е надменно и не се съобразява с техните желания. Мисля, че те се нуждаят от кмет, който знае техните проблеми и който се вслушва в гласа на общество. Варна заслужава управление, което не бяга от контрола на гражданите, а иска да работи заедно и с тях. Целта ми е да покажа, че управлението на града може да бъде честно, открито и отговорно.

barometar.net

интервю на Деница Герчева с кандидата за кмет на Синята коалиция