Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

България е втора по спад на строителството в ЕС

Най-голям спад има в Словения – 26.6%, а най-голям ръст в Полша – 17.4%. През юли строителството в България се е сринало с 13.3% на годишна база, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни се нарежда на второ място, веднага след Словения, където понижението е 26.6%. През юни строителството в България отчете най-малкият си годишен спад от началото на кризата – само 2.6% на годишна база.

Лошите резултати на строителния сектор през юли показаха, че дъното съвсем не е достигнато, както се смяташе. В момента строителната продукция е на нивата си от 2005 г., докато абсолютния бум беше през лятото на 2008 г., след което имотният пазар се срина. Данните на Националния статистически институт, изнесени през миналата седмица, показаха, че срив има както при сградното строителство – с 7.9%, така и при инженерното строителство – 19.4%.

Данните за целия Европейски съюз показват ръст на сектора от 0.2% на годишна база, като ръст се наблюдава едва за втори път от началото на годината. Еврозоната също отчита ръст от 1.2% спрямо юли 2010 г. Данните обаче не могат да дадат цялостна картина за състоянието на сектора, тъй като все по-малко държави предоставят информация за строителния сектор. През юли още пет държави са отказали да предоставят информация. В момента от общо 27 държави в ЕС, месечна информация предоставят едва 13 държави.Държавите, в които строителството бележи ръст през юли са Румъния – с 14.4%, Германия с 5.4%. Полша със 17.4% и Испания – 12.5%.

Livenews.bg