Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Румъния съди Холандия заради Шенген

Румъния може да изправи Холандия пред Европейския съд, ако страната блокира членството й в Шенген заедно с това на България, обяви заместник-председателят на Сената в Бусурещ и бивш министър на правосъдието и на външните работи Кристиан Дяконеску. Решението за присъединяването ще бъде взето на 22 септември от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Дяконеску обяви, че след като групите за оценка „Шевал“ са установили, че Румъния и България изпълняват техническите условия, Холандия и други страни имат юридическото задължение да приемат присъединяването им към Шенген – било то и частично или с някои допълнителни условия. Той посочи, че евентуалното сезиране на Европейския съд в Люксембург трябва да стане с посредничеството на Европейската комисия. За тази цел Румъния първо трябва да започне предварителна процедура.

„Засега не става дума за съд, а за започване на предварителна процедура. Ако се констатира, че има нередности, може да се премине по-нататък към друга правна форма“, отбеляза бившият министър, като добави, че подобни процедури са били инициирани, когато е било обявено първото експулсиране на ромите от Франция.

standartnews.bg