Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Над 70 електромобила се движат у нас

Повече от 70 електромобила има в момента в България, като четири от тях са в Русе. Това каза председателят на Индустриален клъстер „Електромобили“ Илия Левков, цитиран от БТА.В крайдунавския град той и кметът Божидар Йотов подписаха споразумение за сътрудничество между сдружението с нестопанска цел и общината.Идеята е чрез използването на енергоспестяващи методи да се изготви модел „Зелена община“, в която да се прилагат проекти в областта на енергийната, иновативната, научната и ресурсната обезпеченост на електромобилната промишленост.

Левков информира, че през миналата година в България е произведен и електрически лекотоварен автомобил, който е предназначен за транспортиране на товари до един тон в обособените градски пространства, паркове и градини.Малкото камионче се движи със скорост от 30 км/час и след като му бъде заредена батерията, може да измине 50 км. Такова вече има в Лом, а в момента заявка за доставки са подали още няколко общини като София, Монтана и Ловеч.

Левков обясни, че станциите за зареждане на електромобилите в страната са много малко. В Русе има такава и е дарена на университета в града. Тя обаче не може да бъде поставена и да се ползва към момента, защото трябва да бъдат издадени голям брой документи за нейното регламентиране.“Нужни са толкова много документи, че все едно строите мол. Ние имаме предложение за промени в разпоредбите, за да се облекчи този режим и до края на годината ще има изготвен модел“, каза Левков.От клъстера имат предложение, което в момента се и експериментира, върху гаражните клетки между блоковете да се поставят фотоволтаични системи.

Inews.bg