Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Mитничарите също ще могат да разследват

И митничарите ще могат да разследват. Това предвиждат промените на първо четене в Закона за митниците, които парламентът гласува.Председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че измененията ще позволят разширяване на разследващите функции на митническия дознател. Изменението било съобразено с препоръките на ЕК, дадени в няколко доклада. То ще позволи на митническите дознатели да разследват три вида престъпления – митнически, валутни и престъпления срещу данъчната система.

Дознателите ще могат да задържат лица за не повече от 24 часа. „Тези органи ще имат функции единствено за административно-наказателно производство”, поясни Менда Стоянова.От левицата веднага предложиха в парламента да бъдат поканени министрите на вътрешните работи и финансите. Бившият вътрешен министър Михаил Миков коментира, че разследването на данъчни престъпления може да стане доста сложно заради припокриване на функции от дознатели на МВР и митниците.„Очевидно е, че правителството гласува недоверие на МВР относно капацитета му да разследва митнически и данъчни престъпления. И при условие че контрабандата е основен източник в черната икономика”, коментира Миков.

Соцдепутатът припомни, че практиката на митническо дознание е съществувала до 2005 година. „През 2003 г. имаше 5 преписки. А през следващата – с 30% по-малко, тоест три”, цитира статистика от тогава Миков. Левият депутат зададе няколко въпроса на колегите си от мнозинството, които предлагат промените – в кои арести ще се произвежда мярката задържане, от чий бюджет ще се извършват тези разходи и колко души ще се занимават с митническо дознание?Михаил Миков посочи, че предишният опит показал, че с такива престъпления се занимавали 17 души. Червеният юрист продължи с аргументите си против подобни промени в митническия закон. Той се поинтересува защо не се дадат разследващи функции за данъчни престъпления и приходната агенция. „Престъпления започват на границата и се реализират в офисите на НАП”, коментира Миков.

„И хвърляте на публиката поредния актьорски кьорфишек за решаване на проблема. Знаете какви са взаимоотношенията между вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов. По какъв начин ще се реализира митническото разследване? Това правова държава ли е, господа, това е бардак”, възмути се Миков. На финала Миков обясни, че е по-добре да се използва сегашният капацитет от разследващи полицаи, на митниците и приходната агенция.От ДПС също не са съгласни с промените. „Тези органи ще се настъпват по краката един друг”, коментира Четин Казак. „Как МВР и митниците ще работят в синхрон, прилагайки тези промени? Тези промени са ярко доказателство, че правителството трескаво търси доказателства пред ЕК, че нещо се прави с борбата с контрабандата и слабата работа на органите на досъдебното производство”, допълни депутатът от ДПС.Димитър Лазаров от ГЕРБ защити промените. „Някои забравят, че има прокуратура, която ръководи процеса на досъдебното производство”, обясни Лазаров.

dnes.bg