Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция става все по-агресивна към съседите си

Турция тази седмица заплаши да изпрати военни кораби във водите на Кипър – и това е поредното потвърждение, че страната все по-често иска да се налага в отношенията със съседите си – коментира Financial Times. Анкара също така се подготвя за сухоземна военна инвазия в северен Ирак, а напрежението с Израел е толкова високо, че премиерът Ердоган става все по-популярен в арабския свят. Само преди седмица Ердоган беше посрещнат като герой в обиколката си в страните от Арабската пролет – Египет, Тунис и Либия. В същото време статистиката показва, че Турция е постигнала 10.2% икономически растеж през първото полугодие – постижение, което повечето от съседите й могат само да мечтаят.

Професор по международни отношения в Истанбул коментира: имаме по-самоуверена, по-налагаща се Турция. Според него тепърва ще стане ясно дали Анкара пресича тънката линия между самоувереността и надменността. Турските политици стоят на позицията, че не са виновни за проблемите на своите съседи; те просто отговарят на развоя на събитията. Кипър е този, който започна сондажи за газ и нефт в крайбрежните си води – въпреки че островът остава разделен на турска северна и гръцка южна част. Това е накарало Ердоган да обяви, че турски кораби ще патрулират в района и ще осигурят защита на конкурентните турски сондажи.Турските дипломати също така заявяват, че са положили големи усилия да разрешат конфликта с Израел, след като през 2010 г. израелските войници убиха девет турски активисти на борда на кораба Мави Мармара, който се опитваше да пресече блокадата на ивицата Газа.

На два пъти Анкара беше съгласна да намали исканията си за възмездие: първият път ги сведе до компенсации, втория път до извинение от страна на Израел с аргумента, че е била направена „оперативна грешка“. Но премиерът Беньямин Натаняху демонстративно напусна преговорите.А що става дума за северен Ирак, според Анкара не могат повече да се толерират базите на PKK, Кюрдската работническа партия, която е призната за терористична организация от САЩ и Европейския съюз. През последните седмици PKK организира атаки на югоизточните части на Турция, а във вторник бомба в автомобил уби трима и рани над 30 в Анкара.Според експертите, много вероятно е да има турска инвазия в северен Ирак. От друга страна, шансовете за военни сблъсъци в Средиземно море са много малки. Но последиците от евентуални военни действия на двете места биха били точно противоположни. Кипър е член на Европейския съюз, а Израел има установени морски граници с Кипър.Турция в момента е изправена пред дилема – да се довери на силата на авторитета си или да възприеме по-агресивен подход. Има основания да се очаква, че Турция ще избере много по-твърда политическа линия в близко бъдеще, очаква се Анкара да стане много по-агресивна.

darikfinance.bg