Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Microsoft с най-голямо увеличение на дивидентите в историята си

Софтуерният гигант Microsoft повиши дивидента върху акциите си с 25% – най-голямото увеличение за осемте години, в които компанията изплаща дивиденти, съобщава Financial Times. Въпреки това дивидентът не покрива очакванията на някои, които настояваха Microsoft да използва по-голяма част от наличния си кеш за дивидент на акционерите.Тримесечният дивидент се повишава с 4 цента до 20 цента на акция. През миналата година компанията повиши дивидентите си 23%, а през по-миналата – с 18%.

Дивидентната доходност (дивидентът за следващите четири тримесечия спрямо текущата пазарна цена на акция) на Microsoft е 3% – една от най-високите сред големите технологични групи, които по традиция не разчитат на дивидентите като начин за осигуряване на доходност за инвеститорите. Инвеститорите на Microsoft обаче все повече се фокусират върху дивидентите, след като акциите на компанията не успяват да пробият диапазона, в който се търгуват вече цяло десетилетие въпреки стабилния ръст в печалбите.

По-рано тази година компанията за първи път разкри точната сума на дела от паричните си средства, държани извън САЩ, а именно 45 млрд. долара от общо 52,8 млрд., или 85%.Парите зад граница не могат да се използват за увеличение на дивидента понеже преди това трябва да се репатрират в САЩ като върху тях се платят данъци.Това накара Microsoft в последните години да емитира облигации, за да си осигури финансова гъвкавост.

investor.bg