Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

За какво трябва да внимаваме в чужбина?

„Аватар” в 2D формат, порнография с жени с малки гърди, конзоли за игри или пък дори прически – странните неща, които правителствата по света забраняват, нямат край. Интернет изданието Oddee предлага 11 неща, които не е за вярване, че правителството на дадена държава, в която и да е точка на света, си е позволило да забрани.

1. Австралия: Порнография с жени с малки гърди

Вие сте пълнолетна жена в Австралия с малки гърди? Според Австралия вие не съществувате. Вие сте мъж, който обича да гледа филми за възрастни с участието на жени с малки гърди? Според австралийското правителство вие тайно обичате детската порнография.

Ако нищо от това няма смисъл за вас, тогава вие не трябва да работите в Австралийската комисия за класификация, която е забранила разпространението на множество филми за възрастни, защото, по тяхно мнение, относително по-малките гърди на някои от актрисите им дават вид, че са под 18-годишна възраст.

Въпреки че законът не забранява изрично порнографията с малки гърди, комисията има правото да забрани всички филми за възрастни, които показват жени, изглеждащи да нямат навършени 18 години. Макар че тази идея звучи добре на теория, комисията енергично отхвърли някои филми, основавайки се единствено на размера на гърдите на участващите актриси.

2. Китай: Конзоли за игри

Повечето конзоли за игри са произведени в Китай и китайски затворници често са принуждавани от правителството да играят играта „World of Warcraft” така, че то да може да събира тяхната „плячка“ и да я продава на други играчи, поради което изглежда изключително странно, че Китай не разрешава продажбата на конзоли за игри.

Забраната влезе в сила през 2000 г., когато правителството изрази загриженост, че младите хора в страната ще си губят времето да играят игри, вместо да работят. Въпреки това на геймърите все още им е разрешено да купуват неконзолни игри, което прави забраната особено неефективна (това вероятно е причината да не е широко и строго прилагана).

3. Гърция: Видео игри

Китай не е единствената страна, която е забранила видео игрите. Гърция също го е сторила, макар че причината е много по-различна. През 2002 г. правителството се опита да вземе решителни мерки срещу електрическите автомати за хазарт, но техните законодатели са написали закона толкова общо, че той успя да обхване всички форми на електронни игрални автомати, включително и всички видео игри.

Поразителното е, че някои геймъри бяха дори хванати и арестувани за нарушаване на лошо написания закон, като играели MMO в някакво интернет кафе. Всъщност те бяха принудени да лежат в затвора заради това, че са играли видео игри. За щастие, след оказан натиск от Европейския съюз и от геймъри от целия свят, законът беше обявен за противоконституционен в края на годината.

4. Китай: „Аватар” в 2D формат

Макар че армията във филма „Аватар” е несъмнено американска, идеята хора да бъдат на страната на местното население срещу някаква империалистическа сила е нещо, с което Китай не се чувства комфортно. Ето защо малко след излизането на филма в Китай, властите решиха, че филмът може да бъде показван само в 3D формат. Понеже има много малко 3D кина в Китай, този ход всъщност беше ефективна забрана на филма.

5. Русия: Облеклото на Емо-тата

Много хора не харесват емо модата, но докато не е толкова странно за един родител да каже на децата си, че те не могат да носят тези боклуци извън дома, съвсем различно е, когато цяло едно правителство вземе такава драстична мярка. Когато руското правителство се опитваше да спре високите нива на самоубийствата сред тийнейджърите, то реши да хвърли вината върху емо модата.

Правителството стигна дотам да нарече този стил „заплаха за националната стабилност”, преди забраната хората да носят емо облекло в обществените училища или правителствените сгради. Не се притеснявайте, угнетени тийнейджъри на Русия, все още можете да слушате всичката пропаднала емо музика, която желаете, просто не можете да се обличате по емо начин.

6. Китай: Прераждане без предварително съгласие

Повърхностно погледнато, идеята да забраниш на някого да се преражда, без да е получил разрешение от държавата, е нелепа, защото правителството няма какъвто и да било контрол над прераждането. В действителност обаче, тази мярка е техният начин да се опитат да контролират Тибетските будисти (включително самият Далай Лама), като се опитат да владеят едно от най-съкровените им вярвания.

7. Иран: „Западни” прически

Подобно на много близкоизточни правителства, Иран ненавижда неизбежното разпространение на „упадъчната“ западна култура. С цел по-добра защита на своя народ от „покварената“ култура на Европа и Северна Америка, правителството на Иран забрани всички прически, които не са включени в списъка с одобрените от правителството стилове за подстригване.

Забранени са прически като: отгоре и отстрани късо, отзад дълга опашка; прическа тип „конска опашка”; къса разрошена прическа (на шипове). Бръснарници, които не успяват да следват закона, могат да бъдат затворени и наказани в годините, откакто законът влезе в сила.

8. Саудитска арабия: „Свети Валентин”

По същия начин, Саудитска Арабия намира празника „Свети Валентин” за „осквернителен“ за мюсюлманските вярвания. За да се гарантира, че местните жители не изпращат тайно подаръци на своите възлюбени, правителството разпорежда всички магазини за цветя и подаръци да премахват преди празника всичко в червен цвят и изобщо всичко, смятано за символ на романтика.

Очевидно забраната на празника не е напълно успешна и в страната в настоящия момент има процъфтяващ черен пазар за стоки за Свети Валентин, където влюбените могат да си купят червени рози и други символи на романтика на цени около шест пъти по-високи от обичайните.

9. Дания: Млякото Ovaltine и „мармалада” Marmite

В Америка практически е невъзможно закупуването на мляко, което не е обогатено с витамин D, ала в Дания това би било напълно нелегално. Това е така, защото страната е забранила всички обогатени храни, ефективно забранявайки обогатените зърнени закуски, както и продуктите Ovaltine и Marmite.

По последна информация, според посолството на Дания в Англия не е незаконно да се продава или притежава „мармалада” Marmite, незаконно е само да се рекламира.

10. Дания: Повечето бебешки имена

Обогатените закуски не са единственото нещо, на което Дания иска да се сложи край. Страната също така има някои от най-строгите ръководства за именуване на деца в целия свят. Всъщност гражданите на страната могат единствено да изберат имена от списък, одобрен от правителството, или трябва да искат разрешение от правителството за изключение от правилото. В този момент официално одобреният списък с имена съдържа само около 7 000 имена – около 3 000 мъжки и 4 000 женски имена.

11. Китай: Жасминът

След „Жасминовата революция” в Тунис, китайски протестиращи бяха вдъхновени да предизвикат своя собствена революция. В резултат на това, властите взеха решителни мерки не само срещу бунтовниците, но и срещу самото цвете. Растението вече е забранено в страната, като са забранени песни за цветето, както и sms-и, включващи думата „жасмин”.

inews.bg