Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Меркел: Банкрут на Гърция би разрушил вярата в Европа

Ако се допусне Гърция да спре обслужването на държавния си дълг, това ще доведе до разрушаване на инвеститорското доверие към еврозоната. Така може да се стигне до проблемите, които пазарите преживяха след банкрута на Lehman Brothers през 2008 година.Това е мнението на германския канцлер Ангела Меркел за ситуацията с гръцките дългове, пише Ройтерс.

„Трябва да предприемаме стъпки, които да можем да контролираме. Това, което не можем да си позволим, е да разрушим доверието на инвеститорите и да изпаднем в ситуация, при която да се очаква същия сценарий за Испания, Белгия или друга държава. Тогава нито един човек няма да инвестира парите си в Европа“, категорична е Меркел.Канцлерът признава, че разчита изцяло на оценките на Международния валутен фонд за начините, по които да се противодейства на кризата в Гърция. Канцлерът заявява, че до момента, в който от МВФ вярват, че гръцките дългове са устойчиви, тя ще подкрепя тази позиция.Ангела Меркел посочва, че лидерите от еврозоната трябва да „издигнат предпазни стени“ около Гърция, за да бъдат предотвратени пазарните атаки към други страни от еврозоната.

„Трябва да бъдем в готовност за действие. Трябва да издигнем бариера“, посочва Меркел.Тази седмица за Ангела Меркел предстои важен тест, тъй като германският парламент трябва да гласува решение за бъдещето на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Според някои кръгове провал на приемането на новите правомощия на фонда би могъл да предизвика разпад на управляващото мнозинство и вероятно ще трябва да бъдат свикани нови избори.

Именно гласуването на новите правомощия на ESFS може да постави основите за по-решителни действия по отношение на Гърция и други страни с дългови проблеми. След 2013 година пък се очаква създаването на постоянен фонд за финансова стабилност.Тогава според Меркел ще има възможност страните, които не могат да посрещат дълговете си, да бъдат оставени да обявят неплатежоспособност.

investor.bg