Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ивайло Московски: Инвестиционните проекти в областта на електронното управление са на стойност 100 млн. лв.

Инвестиционните проекти в областта на електронното управление са на стойност 100 милиона лева, основно европейско финансиране, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването днес в Плевен на семинар на тема „Програма в областта на цифровите технологии за Европа”.

Ивайло Московски посочи, че целите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) са гражданите на България да могат чрез интернет да работят и учат, да получават здравни услуги, независимо къде се намират; както и да бъде свалена административната тежест от бизнеса. По думите му, за да се постигне напредък, а не само празни обещания, МТИТС e насочило усилията си в две основни посоки: съвременни електронни съобщителни мрежи в цялата страна, а не само в големите градове и удобни и сигурни електронни услуги.

Като реални резултати в областта на цифровите технологии министър Московски посочи най-успешното електронно преброяване на населението в Европа – почти половината домакинства. Фирмите започнаха да подават Годишни финансови отчети вече само на едно място, вместо както до сега на три, а вече над 75% подават данъчни декларации електронно. МТИТС пуска през октомври системата за електронна проверка на шофьорските изпити и електронна система за техническите прегледи. Факт е, че българските организации и фирми кандидатстват електронно по европейски проекти.

Ивайло Московски поздрави домакините на семинара – администрацията на област Плевен, за един от първите успешно реализирани проекти в областта на електронното управление. В рамките на проекта вече са напълно разработени 18 общински услуги. Жителите на 12 областни и 74 общински администрации от Северна България, ще могат да се възползват от издаване на удостоверения за адрес, за родствени връзки и семейно положение и други. Министър Московски приветства и Европейската комисия за инициативата да улесни и насърчи навлизането на електронните комуникации и услуги на местно ниво, дори и в най-малките общности.

Той подчерта, че Програмата за цифрови технологии на Европа, особено в частта за широколентовия достъп и електронното управление, изисква обединени действия на много ведомства – практически почти всички министерства, областните управи, органите на местната власт. Необходима е координация, надхвърляща възможностите на едно ведомство. Семинарът „Програма в областта на цифровите технологии” е организиран от Постоянното представителство на Европейската комисия в България, МТИТС, администрацията на област Плевен.

barometar.net