Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Вдигат осигуровките за 32 професии

При 32 от общо 80 икономически дейности, класифицирани според българските нормативни документи, е постигната договореност между социалните партньори за минималните осигурителни прагове през 2012 г. до днешния ден,  съобщи Българската стопанска камара, предаде DarikFinance.На 27 септември, е последното заседание на работната група между профсъюзи, бизнес и правителство за определяне на минималния осигурителен доход през следващата година.

От постигнатите дотук договорености, средното увеличение на осигурителния доход за 2012 г. е 7.2%. То се отнася до 1.019 млн. осигурени лица.Представители на бизнеса и икономисти вече предупредиха, че вдигането на минималните осигурителни прагове в момент на затруднен пазар на труда има изгледи да доведе на първо място до ръст на сивия сектор в икономиката.

По-високите осигурителни прагове спират наемането на работници и заедно с това ограничават приходите от осигуровки в бюджета на НОИ. Средната осигурителна тежест в у нас е внушителна и достига 32.5%, изчислиха Красен Станчев и Лъчезар Богданов.Освен това работодателите могат да реагират, като наемат хора на по-ниски заплати, компенсирайки плащането на по-високите осигуровки. Това нанася допълнителна вреда за икономиката, тъй като свива потребителската сила в населението.

Най-драстично дотук е увеличаването на минималния осигурителен доход в пчеларството – с 20.3%. Според работната комисия, специалист – пчелар няма право да се осигурява на по-малко от 860 лв., а ръководител на пчеларско предприятие – от 1100 лв.

С 11.4% са повишени осигурителните прагове в растениевъдството, с 14.2% в хотелиерството, ресторантьорството и туроператорската дейност. Специално за туризма, специалистът трябва да се осигурява на минимум 820 лв., ръководителят на 920 лева, а обслужващият персонал на 430 – 470 лв.С 10% скачат средно осигурителните прагове в търговията, където шефът трябва да се осигурява на минимум 900 лева. В енергетиката ръстът на МОД е 5.8%, като абсурдът тук е, че ръководител е длъжен да се осигурява на минимум 890 лв – тоест доста по-ниско от ръководителя пчелар.

dir.bg