Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

600 хил. гърци пазаруват в България, Македония и Турция

Повече от 600 000 гърци всеки месец минават границата, за да пазаруват в пограничните райони в съседните държави. Най-често гърците оставят парите си в супермаркети и магазини в България, Македония и Турция, съобщава гръцкият вестник „Македония“.В същото време над 1500 преработвателни предприятия и фирми в сектора на услугите вече са се преместили в съседни страни, сочат данните на Националната федерация за гръцка търговия (ЕСЕЕ).

Всяка година само към България, Македония и Турция изтичат над 500 милиона евро гръцки пари за покупката на основни потребителски стоки. Най-често гърците купуват храна, дрехи, обувки, алкохол, цигари, бензин или плащат за стоматологични услуги и ремонт на автомобили.Показателен е фактът, коментира вестникът, че заради по-евтиния бензин в България напоследък редица бензиностанции в Северна Гърция затвориха, тъй като отвъд гръцко-българската граница бензинът върви с поне 0,50 цента по-евтино за литър.Ето и как изглежда картината на потребителската емиграция в Северна Гърция, както сочат данните на търговските сдружения по места:

Ксанти. Тук на гърците дори не се налага да ходят до България, защото българите са отворили магазини в самия град или просто продават на улицата на много по-ниски цени. Сериозен проблем представлява нелегалното движение на стоки и храни от България към местните пазари.

Комотини. Тук се очакват огромни загуби след отварянето на новия път за България, но за момента все още няма официални данни.

Александруполис. Градът го „спасяват“ високите цени на млечните продукти в Турция и високите мита, които се налагат върху марковите стоки. Обаче голям брой потребители вече са се насочили към България. В опит да обърнат тенденцията бизнес сдруженията в Александруполис започнаха да организират т.нар. Alexandroupolis Shopping Festival, който цели да привлече купувачи от съседните страни.

Орестиада. „Емиграцията“ на потребители се изчислява на около 30-40%, като толкова горе-долу е и загубата в оборота за гръцкия бизнес. Жителите на града се снабдяват преди всичко от България – с горива и с основни потребителски стоки на много по-ниски цени.

Флорина. До 60% достига тук потребителската „емиграция“, но тя е главно към Македония – пак за бензин и стоматологични услуги. Загубите за гръцкия бизнес се изчисляват на около 1 милион евро месечно. Тук някои гърци са се изхитрили и са отворили супермаркети на границата от македонска страна, където продават гръцки стоки на македонски цени.

От ЕСЕЕ предлагат негативната за гръцкия бизнес тенденция на изнасяне на потребителите към съседни страни да бъде преобърната със следните мерки, специално за пограничните райони: намаляване на данъчното облагане на фирмите, запазване на ниски ставки на ДДС, премахване на всички пречки за издаване на визи (възможност за издаването им в момента на влизането в страната), по-строг контрол върху амбулантните търговци от съседните страни и върху нелегалната търговия.

inews.bg