Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кибер атаките в света най-често причиняват блокиране на уеб-сървърите

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще проведе в края на ноември 2011 г. компютърно подпомагано учение на тема: „Анализиране и прогнозиране на съвременните заплахи за информационната инфраструктура на министерството и изпълнителните агенции”. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов при откриването на Десетата юбилейна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. През 2012 година ще бъде организирано национално учение за предотвратяване и действия при кибер атаки, тъй като обучението на администрацията е изключително важно за ефективната защита.

В голяма част от дейностите, свързани с информационната сигурност, ключова роля има Правителственият център за реагиране при компютърни инциденти (CERT). МТИТС и Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” са предприели действия за надграждане дейностите на Центъра, за да отговаря на европейските и международни стандарти.Заместник-министър Русинов подчерта важността на съдействието, което нашата страна получава от Европейската агенция по мрежова и информационна сигурност (ЕНИСА).

От началото на 2011 година до края на август, в центъра са регистрирани редица заплахи към сигурността на български информационни системи или атаки на родни хакери към чужди мрежи. 46 на сто от случаите са свързани със създаване на огледални фалшиви сайтове на утвърдени институции. Сигналите за зловреден софтуер като вирусите например, са 16%, кражбата на хардуерно пространство или т. нар. ботнет също е често срещана, каза Първан Русинов.По данни на организацията Trustwave кибер атаките в света най-често причиняват блокиране на уеб-сървърите – в 33% от случаите, промяна на изгледа на уеб-сайта – в 15%, кражба на информация в 13% и разпространяване на невярна информация в 9% от регистрираните сигнали.

cross.bg