Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Вторият опит за избор на шеф на апелативния съд пропадна

Председателското място в Специализирания апелативен съд остава вакантно, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) за втори път не успя да избере ръководител на магистратурата.За поста се кандидатираха четирима души – зам.-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев, съдията в Софийския градски съд Десислав Любомиров, прокурорът от Софийската районна прокуратура Асен Христов и Румяна Илиева – съдия в Окръжния съд в Сливен.

И днешният опит на кадровиците на съдебната система за избор на шеф на новосъздадения съд пропадна, след като нито един от кандидатите не събра необходимия брой от 13 гласа.След балотажа съдия Румяна Илиева получи 12 гласа, а пет отидоха при колегата й от СГС Георги Ушев. Петима от членовете на ВСС обаче пуснаха недействителни бюлетини.

Специализираният апелативен съд трябва да заработи от 1 януари догодина, след като депутатите отложиха старта му с последните поправки в закона.Първият опит да бъде избран негов ръководител се провали, след като единственият кандидат – изпълняващият длъжността председател на Хасковския окръжен съд Росен Русев, се оттегли, след като концепцията му бе остро разкритикувана.На 6 октомври ВСС ще направи пореден опит и за избор на председател на първоинстанционния спецсъд. Кандидатите за шефския пост са трима – военният съдия от Пловдив Величка Иванова-Влашева, шефът на Районния съд в Сливница Георги Николов и Георги Ушев, който се бори да оглави и апелативния съд „Антимафия“.

dnes.bg