Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Убиха лидер на ”Ал Кайда”, роден в САЩ

Радикалният имам Ануар ал Аулаки, един от лидерите на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров, беше убит в Йемен, обяви министерството на отбраната в Сана, цитирано от Ройтерс и Франс прес.“Терористът Ануар ал Аулаки от „Ал Кайда“ беше убит заедно с няколко членове на организацията, които се намираха с него“, заяви говорител на министерството, цитиран от държавната телевизия, предаде БТА.Министерството не уточни обстоятелствата около смъртта на Алуаки, но източници от местни племена заявили пред Франс прес, че той е загинал при въздушен удар, нанесен призори по два автомобила, движещи се между Маариб, източно от Сана и Джуф, пустинна провинция, съседна на Саудитска Арабия.Според един от племенните източници въздушният удар бил нанесен от американски самолети.

Аулаки е жив и не е бил в конвоя, който е бил поразен днес от американски безпилотен самолет, увери по-късно негов брат, цитиран от китайската агенция Синхуа. Високопоставен американски служител в областта на борбата с тероризма обаче потвърди, че роденият в САЩ радикален имам е бил убит в Йемен, предаде следобед Асошиейтед прес, цитирана от БТА.Източникът, пожелал да запази анонимност, се позова на американска разузнавателна информация.

Това е най-високопоставеният представител на „Ал Кайда“, убит след гибелта на лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен при операция на американските специални части в Пакистан през май тази година, отбелязва АП.Аулаки оцеля при американски въздушен удар в Йемен в началото на май, няколко дни след убийството на Осама бин Ладен, заяви навремето йеменски официален представител и член на неговото племе, припомня агенцията. Вашингтон подозира Аулаки, че е замесен в неуспешния опит за атентат на 25 декември 2009 г. в американски пътнически самолет. През юли м.г. САЩ включиха Аулаки в списъка на международните терористи.

dir.bg