Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов убеди българите в Прага, че гони ТИМ

Защо допуска само една групировка да владее цяла Източна България? Този въпрос зададоха българи, живеещи в Прага на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната едночасова среща-дискусия. Според агенция „Фокус“ премиерът е обяснил, че тъкмо той е тръгнал да разбива монополите, давайки пример с летище Балчик, без нито веднъж да спомене за кои фирми точно става дума.

„С изключителни усилия работя, за да разбия монополите. Летището в Балчик е държано за военно летище, което ние така или иначе не ползваме. В момента го превръщаме в гражданско летище. Питам – не е ли съдружник „Фрапорт”, една от най-големите компании на Германия, на двете летища във Варна и Бургас? За да ти угодя, трябва да изгоня „Фрапорт”, посочил Борисов и добавил, че „вече те толкова години са преплетени с големи други компании, че няма как да се реагира“.

В действителност германската „Фрапорт“ – един от най-големите летищни оператори в света и оператор на франкфуртския аеропорт, е само съдружник на „Химимпорт“ в дружеството „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, което от 2006 г. насам е концесионер на летищата във Варна и Бургас. Немците държат 60%, останалата част от акциите са на „Еърпорт Мениджмънт“, което е на „Химимпорт“. Когато концесионната процедура бе спечелена след серия от обжалвания и съдебни дела през 2006 г., германците държаха 80% от дружеството концесионер, а останалите 20% притежаваше „БМ Стар“ – фирма на варненския предприемач Георги Бонин, който през последните 15 години има редица съвместни участия във фирми от групата на „Химимпорт“, но притежава и много самостоятелни компании, които впоследстиве е продавал на групировката.

„Виждам решението в разбиването на монополите. На „Лукойл” взехме лиценза. Варна губи монопола си като летище. Правим концесия на пристанище Варна – знам, че в тези конкурси ще участват най-големите пристанища – Ротердам, Хамбург, Дубай порт. Единственият начин да се измъкнем от подобни хватки – е конкуренция, нови компании, разбиване на монопола“, е казал премиерът на българите в Прага.

Концесионна процедура за пристанище Варна така и не е открита, въпреки че такова намерение има от година и половина. Колкото до монопола на варненското летище, то може и да продължи вечно, тъй като аеропортът в Балчик може да поеме бизнес полети, но за превръщането му в гражданско летище с мащабите на варненското ще трябват стотици милиони евро. А фактът, че „Лукойл“ няма действащ лиценз за акцизен митнически склад в момента няма никакво значение – съдът не допусна предварително изпълнение на заповдета, с която се отнема, а докато спорът се реши по същество рафинерията и нефтеното пристанище ще работят без никакъв проблем. От описанието на „Фокус“ на диалога на Борисов с българите в Прага не става ясно как са възприели те думите му за разбиване на монопола. Още повече, че той ловко прескача към следващата тема – за контрабандните канали от Чехия и Унгария към България, споменавайки пътьом и „голямата“ конкуренция в авиацията.