Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ново икономическо споразумение насърчава инвестициите и търговията между България и Бразилия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес (5 октомври) споразумение за икономическо сътрудничество между правителствата на  Република България и на Федеративна република Бразилия. Подписите си под документа положиха и министърът на външните работи на латиноамериканската страна Антонио Патриота и на развитието, индустрията и търговията Фернандо Пиментел. Церемонията се състоя в Гербовата зала на Президентството в присъствието на държавните глави на двете страни – Георги Първанов и Дилма Русеф, която е на държавно посещение у нас.

По силата на споразумението се създава Българо-бразилска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще стимулира взаимоизгодните двустранни контакти в голям кръг отрасли – машиностроене, металургия, преработване, военна индустрия, енергетика, електроника и електромашиностроене, химия и нефтопреработване, фармация, селско и горско стопанство, научни изследвания, туризъм, строителство, телекомуникации, информатика и логистика, екология, образование и др. Документът обръща внимание и на насърчаването на инвестициите и на сътрудничеството между малки и средни предприятия.

Новото споразумение отменя двустранната спогодба от 1993 г. за търговия и икономическо сътрудничество между България и Бразилия. В него се подчертава, че присъединяването на България към ЕС предоставя нови възможности за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество и ще стимулиране контактите между бизнес средите, обмена на информация, участията в съвместни форуми. Споразумението ще насърчи и сътрудничеството маркетинга, консултантските и експертни услуги и инвестиционната дейност.

Бразилия заема трето място в търговията ни с латиноамериканския регион след Чили и Перу. Стокообменът се характеризира със значителен дисбаланс и трайно негативно салдо за нашата страна. За първото полугодие на 2011 г. двустранният стокообмен е на стойност около 47 млн. щ.д. и е съкратен с 26 % спрямо същия период на 2010 г. Българският износ бележи ръст от 46 %, а бразилският внос регистрира намаление над 54%. Изнасяме предимно минерални торове, фотографски плаки, сярна киселина, машини и апарати за обработка на каучук или пластмаси и др. В бразилския внос преобладават захар от захарна тръстика, сурови или необработени тютюни, кафе, екстракти от кафе и чай и др. Бразилските инвестиции в България са символични – за периода 2005–2010 г. те са едва 0.5807 млн. евро. Страната ни отдава голямо значение на сътрудничеството в туризма. През 2010 г. 2795 бразилски туристи са посетили България, което е 12% ръст. В същото време българите, пътували до Бразилия с цел туризъм, през същата година са едва 152-ма.

barometar.net