Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ремонтират къщата-музей на легендарния Дан Колов

Община Севлиево започна тези дни авариен ремонт на къщата-музей на световноизвестния борец Дан Колов в село Сенник, съобщават от пресслужбата на общината.Сумата от 30 000 лв. е осигурена от фирма „Октопод”. Ремонтните дейности предвиждат подмяна на част от покривната конструкция, както и част от керемидите. Тъй като фасадната мазилка е почти изцяло подкожушена, ще се направи нова. Предвидено е да бъде изкърпена вътрешната мазилка и да бъдат пребоядисани помещенията.Ремонтът е поверен на фирма „Изол строй ремонт” ООД и трябва да приключи до края на 2011 година.

През миналата година фондация „Устои” се ангажира да осигури финансиране за ремонта на родната къща на Дан Колов, но средства така и не бяха събрани, уточнява агенция „Фокус“.Дан Колов (истинско му име е Дончо Колев Данев) е роден на 27 декември 1892 г. в село Сенник. Отива в САЩ заедно с група българи, когато е едва на 17 години.Дончо започва кариерата си на борец първо в организираните сред работниците борби. Следват победите му на турнирите в цирк „Виктория“. В двубои той успява да победи много от известните по онова време кечисти.

Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън „Удушвача“ — идолът на японската борба — непобеждаван от никого като професионалист, след която схватка тълпата прави яростен опит да убие Колов, както и преди срещата му с Джики, когато през прозореца на хотелската му стая профучава с изключителна точност нож, предназначен да го убие, и който Дончо майсторски избягва на косъм.На големия турнир по кеч в Париж, Дан Колов побеждава наред всички свои противници, а на финала и Анри Деглан – „Човекът с хилядата хватки“, европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „Европейски шампион“ и блестящия „Диамантен пояс“. Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ или „Балканският лъв“.

Изиграва над 1 500 срещи, като от тях губи само няколко (със сигурност под десет), за които е важно да се отбележи, че са в началото на кариерата му, когато той все още изучава борбата и в края ?. когато е тежко болен от туберкулоза.И до днес Дан Колов е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и за една от легендите в бойните изкуства.Интересна и показателна за неговата сила и дух е случката, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която реално се бори около час, като накрая успява да я пребори и убие с пушката си. Следи от неговите ръце са оставени по лапите ?. където я е държал в жесток захват.

Той умира в България през 1940 г. от туберкулоза, но остава вечна легенда и непобеден шампион. Погребват го срещу Балкана умишлено – Балкан срещу Балкан.През цялата си кариера е бил уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин с думите: „Чувствам се силен, защото съм Българин“. За него родината е била най-милото и свято нещо. Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце, помагайки на множество българи в чужбина, наши студенти. Със състояние на милионер, той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност. Първият самолет на Българските пощи е купен от него.Отдава дейността си на българския спорт и създава школи по борба като тренира младите хора.

inews.bg