Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Погнаха търговци на дрехи и обувки менте в голяма акция

Служители на ГДБОП пресякоха незаконна търговия с фалшиви маркови дрехи и обувки, съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещу собствениците на девет фирми са образувани досъдебни производства за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост.Нелегално съхранение и разпространение на стоки, носещи запазените търговски марки „Долче и Габана“, „Версаче“, „Луи Вюитон“, „Лакоста“, „Поло“, „Джи стар“, „Армани“, „Дизел“ , „Фере“ , „Диор“, „Прада“ , „Еспри“, „Томи Хил Фийгър“, Адидас“, „Пума“, „Рийбок“, и др. бе пресечено при съвместна операция, осъществена от служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП и колегите им от Бургас.Мащабната акция бе проведена в Обзор. Нейната цел бе пресичане и предотвратяване на престъпната дейност на фирми, които са се занимавали с незаконната търговия на стоки, носещи чуждите търговски марки без знанието и съгласието на правоносителите.

По първоначални данни собствениците на тези фирми работели по схемата от няколко години. Те набавяли стоката предимно от Турция и изградили мрежа за разпространението й на територията на цялата страна. Към „луксозните“ артикули проявявали голям интерес както български, така и много чужденци, заблудени от ниските им цени.При извършените претърсвания в складовете и търговските помещения на фирмите антимафиотите открили голямо количество дрехи, колани, чанти и спортни артикули, носещи защитени световно известни марки.

Иззетите стоки са над 3000, а имитираните марки – над 20. Според оценката на полицията с престъпната си дейност собствениците на деветте фирми са нанесли материални щети на правоносителите за над половин милион лева.Срещу собствениците на фирмите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство и плана за действие приет от „Съвета за защита на интелектуалната собственост“ към министъра на културата, се казва още в съобщението на МВР.

24chasa.bg