Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Филмът „Имало едно време на изток” тръгва на големия екран от 18 октомври

Новият български документален филм по книгите на Георги Стоев  демитологизира прехода чрез нови разкрития и стари болезнени истини . Новият български филм „Имало едно време на Изток” тръгва на голям екран на 18 октомври (вторник).

Документалната лента на режисьора Демир Янев по книгите на Георги Стоев разказва за тъмната страна на прехода посредством актьорски възстановки на реални събития, архивни кадри и интервюта с изтъкнати общественици и интелектуалци.

СИНОПСИС

България в началото на 90-те беше България на Надеждата. Стотици хиляди хора заливаха неудържимо улиците  и вярваха, че слагат началото на ново, свободно и демократично общество. В следващите няколко години обаче реформите на новото управление превърнаха амнистирани престъпници и бивши спортисти в улични бригади, рекетьори и охранителни фирми. С тези бригади съвременните строители на България приватизираха държавата.

Двадесет години по-късно един човек се изправи да разкаже тяхната и своята история.

Самият той – бивш борец и спортист. Георги Стоев. Базиран на неговите книги, „Имало едно време на Изток” пресъздава митологичната реалност на 90-те години в България. Към игралните сцени са добавени различни гледни точки на коментатори като културологът проф. д-р Георг Краев, антропологът Харалан Александров, историкът проф. д-р Андрей Пантев, както и лични приятели на Георги Стоев, сред които поетът Румен Леонидов и писателят Палми Ранчев. Историите от подземния свят са допълнително разработени и с архивни кадри и снимки, селектирани от почти всички български национални телевизии и информационни агенции.

ВЪЗСТАНОВКИТЕ, ПРОТОТИПИТЕ, АКТЬОРИТЕ

В ролята на самия Георги Стоев влиза друг бивш член на ВИС – Стефан Антонов, който активно е участвал в създаването на силовите групировки в България. «Стефан носеше много позитивизъм и много смелост по време на снимките… Всички го усещаха, но почти никой не знаеше че е бил част от бригадите на ВИС” разказва един от участниците в логистиката и организацията на филма. “Целият екип се чудеше и същевременно се мотивираше от неговите изпълнения…»

Друг особено сполучлив образ, изграден от непрофесионалист във филма, е и този на Ген. Любен Гоцев, изигран от Атанас Каменополски. Лекар по професия, Каменополски от самото начало е единствения избраник на режисьора за тази роля. «Или този, или никой, само това повтарях», спомня си режисьора Демир Янев. «Той не се отказа и това беше може би най-щастливият момент в цялата продукция. Неговата силна интуиция към психологическите нагласи на определени моменти довеждаха сцените до тяхното пълно завършване.»

В образа на небезивестния Поли Пантев се превъплъщава изключително успешно македонският актьор, завършил НАТФИЗ, Кирил Трайковски, а като мафиота Младен Михалев-Маджо ще видим актьорът Атанас Панайотов, снимал се в ред родни и кинопродукции.

НОВИ РАЗКРИТИЯ

Спомняте ли си Блинд и Козела? Това са единствените герои от книгите на Христо Калчев, чиито самоличности все още са мистерия за читателите, за разлика от всички други, чиито реални прототипи не са тайна за никого. Спомняте ли си как писателят призоваваше «Козела да спре полета на Сокола…»? Кои са Блинд и Козела –  «Имало едно време на Изток» за първи път ще даде категоричен отговор на този въпрос.

Специално за филма, за първи път пред камера проговаря и друг бивш кадър на престъпните структури – Ивайло Илиев. Жив свидетел на зараждането и възхода на СИК, той е бивш член на групировката, един от бившите приближени на настоящия подземен бос Георги Пехливанов и съорганизатор на някои от най-тежките структури в СИК, заедно с Поли Пантев, Маджо и Румен Николов- Пашата. И, не на последно място, «Имало едно време на Изток» за първи път изважда наяве лицето на заподозрения и спряган за физически убиец на Георги Стоев, неговия съученик Марио Васев.

barometar.net