Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Саркози иска Турция да признае арменския геноцид

Френският президент Никола Саркози изрази днес желание Турция да признае доста скоро – преди да приключи мандатът му през май 2012 г., геноцида срещу арменците през 1915 г.“На Франция не й приляга да поставя ултиматум на когото и да било, така не се постъпва, но в крайна сметка между редовете може да схванете, че времето не е безкрайно; от 1915 до 2011 – струва ми се, че това е достатъчно за размисъл“, обясни Саркози на втория ден от посещението си в Ереван на обща пресконференция с арменския лидер Серж Саркисян.

Творба на великия френски скулптор Огюст Роден (1840-1917) – дар от френския народ за народа на Армения, украси днес центъра на Ереван. Паметникът бе открит в присъствието на двамата президенти, посочва ИТАР-ТАСС. Бронзовата скулптура, висока 1,75 метра, се издига на площад „Франция“ в арменската столица. Тя се нарича „Портрет на един художник“. Изобразен е живописецът Жул Бастиен-Льопаж (1848-1884). За покупка на творбата е съдействал френският мобилен оператор „Оранж“ от групировката „Франс телеком-Оранж“, влязъл през 2009 г. и на арменския пазар в тази сфера на телекомуникациите.

Президентът и генерален директор на „Франс телеком-Оранж“ Стефан Ришар е включен в делегацията на президента Саркози, посочва агенцията. Ереван се сдоби и с друга забележителност – къща-музей на Шарл Азнавур. Прочутият 87-годишен певец – жива легенда на френския шансон, е от арменски произход, напомня ИТАР-ТАСС.

Освен музея, новият културен център включва концертни и изложбени зали, също и жилищни помещения. Построен е със средства на арменското правителство, отпуснало за целта 1,84 милиона долара.В церемонията за откриването му днес участваха двамата президенти, както и самият Азнавур.

actualno.com