Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Александър Сталийски: Арнолд ще запали децата ни по спорта

Александър Сталийски изкачи поредния Еверест в културизма. Шефът на Българската федерация по културизъм и фитнес получи признание не от кой да е, а от самия Арнолд Шварценегер. Бизнесменът стана част от организационния комитет на турнира, който носи името на легендата в този спорт. А това не се случва всеки ден. Как и защо? Самият Александър Сталийски разкри това за „Стандарт“.

– Г-н Сталийски, възможно ли е да видим „Арнолд класик“ и в България?
– Звучи прекалено смело, все едно да направиш мини олимпиада. Бюджетът е прекалено голям. В момента е много рано да мислим за организирането на толкова грандиозно събитие у нас. Състезанието в Мадрид е първото извън САЩ в историята на „Арнолд класик“. Досега никой не е правил опит да направи такова нещо. Във футбола най-голямото събитие е Световното първенство, еквивалентът при нас е мистър „Олимпия“, но „Арнолд класик“ е над него. Наградният фонд е доста по-голям, правят се изложения, експо. Това е най-високото равнище в силовите спортове, като изключим олимпиадите. Те включват 45 силови спорта, докато в Мадрид ще бъдат 14. Организират го шест човека от цял свят. Аз съм един от тях. Препоръча ме Рафаел Сантонха, шеф на световния културизъм. Арнолд Шварценегер ме е одобрил лично. Утре вечер (б.р. днес) ние, шестимата, които организираме състезанието, сме на вечеря с него, за да ни похвали как сме се справили.

– Какво планирате да спечелите за федерацията и за България от тази среща?
– Аз вече съм го направил. Не виждам какво повече може да се постигне от това, че бях избран да организирам най-голямото и комерсиално състезание в силовите спортове. Освен това ще имаме и шестима състезатели.

– Колко струва едно такова състезание и как се намират парите за него?
– Десетки милиони. Нещата са много мащабни. Вземаме проценти от експото, продажби, рекламни права, други отиват в телевизиите. Само състезателите са 4-5 хиляди.

– Ние с какви състезатели ще се представим в Мадрид?
– Цял отбор. Миналата година бе само Христомир Христов, който завоюва сребърен медал. Подготвени сме много добре. Очаквам златни медали. Най-важното обаче е, че благодарение на доброто представяне като организиране на европейското първенство бяхме поканени в мое лице да подпомогнем и „Арнолд класик“.

– Ще има ли скоро и друго голямо състезание у нас, например световното?

Подготвил съм документите, подавам ги и печеля. Както виждате, всяко нещо, което кажа, се случва. И то по-добре, отколкото сме обещали. Факт е, бях изненадан от поканата за „Арнолд класик“. След нея световното ще бъде детска игра. Когато тръгнахме да правим европейско, не знаехме за какво става на въпрос. Изведнъж дойдоха 200 страници изисквания, ако сега ни ги дадат – нямаме проблем. С целия екип сме готови не само за световно първенство, но и за олимпиада. Минахме през тежкото. Готови сме за още по-тежко.

– Къде ще направите световното първенство?
– Предложихме два варианта – София и Варна. Те ще решат кой да одобрят. През 2013 година ще докарам и това събитие в България. Документите се подават година за година. Но ние ще го направим сега. Искаме да направим изключение, за да можем да започнем с подготовката година по-рано. В България пазарът е много по-малък. Търсенето на спонсори е страшно трудно, а искаме да организираме перфектно начинанието. Пак ще го пуснем на живо по интернет. Имаме ли време, ще направим най-доброто световно досега, както бе с европейското. Всички го признаха. Самият Арнолд ни даде оценка с поканата да организираме турнира му. Едно е да кажат – ставате, но друго е да те поканят.

– Има ли възможност да ангажирате Арнолд Шварценегер да подкрепи вашите начинания?
– Поканата да организираме първенство, което носи неговото име, е достатъчна. Какъв е тогава проблемът с едно световно, с което ще зарадваме състезателите и феновете. Но няма как да стане лице на кандидатурата, лицето съм аз. Иначе с него имаме разговори да стане партньор на инициативата, която подехме и се развива много добре: за по-здрава нация с фитнес площадките на открито. Тя е национална и надпартийна. Много кметове влизат в нея. Радвам се. Направихме проучването, презентирахме я. Оттук нататък искам помощ на Арнолд в масовия спорт. В другия се справяме.

– Планирате ли публична изява с него?
– Вижте, това е звезда от световна величина, не знам дали ще има време. Но е достатъчно да стане патрон на инициативата. Той ще е лице и ще каже: „Да, това е правилно, за да сме по-здрави и по-красиви“.

– Може ли да ангажирате за каузата и другите звезди на екшъните, които ще се снимат у нас?

– С Арнолд работим от 2 години. С него се комуникира много трудно. Доста зает човек е. Искаме най-големия. Това е събитие за България.

– Кое е най-трудното в организирането на „Арнолд класик“?
– Много е трудно. В момента, в който си мислиш, че си готов, изниква нещо ново.

– Мадрид ли бе най-точното място за такова състезание?
– То бе предложено и прието. Знаете също, че Рафаел Сантонха е от Мадрид. Намерихме спонсори от цял свят.

– Състезанието ще се предава ли в България?
– „Нова телевизия“ ще е там, но имат право само на репортажи.

– А по интернет?
– Не. Компанията, която държи правата за излъчването, иска прекалено много пари.

– Български фирми проявиха ли интерес като рекламодатели?
– Не, за съжаление, а и не съм говорил. Освен това Сантонха се зае с тази задача.

– Европейското е безспорен успех за нас, сега ви оцени и Арнолд Шварценегер, отрази ли се това с нещо за привличането на спонсори и рекламодатели във федерацията?

– Към момента нямаме главен спонсор. Търсим и се надявам, че ще намерим.

– Защо при нас се получава така?
– Заради кризата в цяла Европа. Нещата са много сериозни и хората не знаят какво да правят.

– Готов ли сте да помагате и за други турнири по света?
– Да, ако ме поканят. Ще взема, разбира се, и съответното финансово възнаграждение.

– Какви стимули ще има за нашите участници на „Арнолд класик“?

От федерацията награждаваме само за злато . Иначе ще ги похваля (б.а. – смее се). Вижте, бюджетът ни е малък, охарчихме се с европейското първенство. Ще направим всичко възможно състезателите да са доволни. И не само те. Ние се грижим за всички спортисти, а не единствено за най-добрите. Сега водим разговори и искаме да направим клубове по културизъм към обединените спортни клубове. Целта е да привлечем по-голяма маса, която да наблюдава състезанията ни. Имам връзка с „Левски“, след завръщането ще се видя с останалите столични клубове. Идеята ми е да има сблъсък „Левски“ – ЦСКА между състезателите ни по културизъм. Така ще дойде интересът. Ще се защитава клубът, а не само лице или име. Интересът на публиката ще стане по-голям. Става въпрос за „Левски“, ЦСКА, „Ботев“ (Пд), „Локомотив“ (Пд), варненските отбори. Феновете им ще идват, ако им хареса, ще започнат да тренират. Искаме да генерираме идеи, да сме по-разчупени. Най-лесно е да стоиш и да вдигаш ръце. Другите федерации какво направиха! Купиха си по две коли. Ние нямаме нито един автомобил а договори за ползване, но пък направихме фитнес център.

– Къде ще има нови площадки?
– Това не зависи от нас, нито пък искаме да провеждаме търгове. Това е въпрос на властта. Там трябва да преценяват – нужни ли са или не. Здравето няма партия или цветове. Факт е, че има затлъстяване сред учениците. Няма как да ги привлечеш да спортуват. В парковете има по един пясъчник и около него родителите пушат и пият бира. И стават пример за децата, защото те попиват от тях. Но ако видят, че родителите спортуват, може и да се запалят. Всеки управляващ си решава. Но не искаме да каже, че ще прави такава, да сложи два уреда и да изпише 10. Искаме да се знаят цените. По наша препоръка да има следните уреди за развитие на цялото тяло. Не може да сложиш 10 за гърди! Нужни са и уреди за хора в неравностойно положение.

– Българинът обаче все търси някаква далавера.
– Няма да спечелим нищо, бъдете сигурни. Казахме, че се нуждаем от това, за да спортуваме. Едно време навсякъде имаше лостове и успоредки в училищата. Това е модерната алтернатива. Ние казваме какво трябва да има в тези площадки, а след това се правят конкурси.

– Мислите ли нещо за училищата?
– Нека започнем с по-простичките неща. С основата. Затова искам и Арнолд Шварценегер да ги обясни на хората.

– През седмицата обаче името ви бе споменато по друг въпрос – купувате футболния „Левски“?
– Вижте, пътувам за Мадрид. Не става въпрос за „Реал“ или „Атлетико“. Да не се обърка някой. Твърденията за „Левски“ са абсолютно несериозни и не искам да ги коментирам. Аз в момента се занимавам с федерацията по културизъм и фитнес. Като приключа с нея, тогава ще мисля за друго. Предстои ми „Арнолд класик“, да изпратя състезатели за световно първенство и да организирам такова. Да развия проекта „По-здрава нация“. Човек не може да се занимава с две-три неща, а с едно. „Левски“ е спекулация с името ми. Купувам, но само екипи за мен и за сина ми Александър Сталийски IV.