Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Стив Джобс е защитил състоянието си от любопитни очи

Съоснователят на Apple Стив Джобс и съпругата му са прехвърлили поне три недвижими имота в доверителни фондове още през 2009 г., съобщава Ройтерс. Юристи коментират, че по този начин дискретният и малко потаен Джобс си е гарантирал, че размерите на неговото богатство няма да се разкриват след смъртта му и натрупаното състояние ще е защитено от кредитори, допълва агенцията.

Публичните регистри показват, че прехвърлянето на имотите е станало по време на отпуска на Стив Джобс по болест през 2009 г. Все още обаче не е ясно дали той е прехвърлил в тръстове акциите си и други активи. Ако го е направил, това поражда редица въпроси около евентуалното им разделяне в бъдеще.„Ако Джобс е направил прехвърлянето както трябва, детайлите по неговото имущество може никога да не се разкрият“, коментира Джон О’Грейди, юрист от Сан Франциско. Той допълни, че прехвърлянето на имущество в тръстове води и до минимизиране на данъците след смъртта на собственика, както и до автоматична защита от кредитори.

Освен акциите си в Apple, Джобс натрупа цяло състояние от продажбата на Pixar на Disney. Той получи грубо 138 млн. акции на Disney през 2006 г., а списание Forbes оценява състоянието му на 7 млрд. долара.Записите от общинските регистри в щата Калифорния показват, че технологичният новатор е планирал внимателно инвестициите си в Силициевата долина. За няколко години той и съпругата му са придобили два имота, съседни на дома им в Пало Алто. Освен това, те са купили и два съседни имота в Уудсайд.

През март 2009 г., когато Джобс излезе за втори път в болничен, той и съпругата му са направили трансферите на трите имота в Пало Алто в два различни доверителни фонда. Причините за решението им остават неясни, но сценарият за защита от кредитори едва ли е приложим в случая, коментира агенцията.

Според законодателството на щата Калифорния завещанието на Стив Джобс ще бъде отворено до 30 дни след смъртта му. Ако той е прехвърлил всичките си активи в тръстове, то по време на четенето няма да има кой знае каква информация за състоянието му, коментира юристът Джанет Брюър. Това означава още, че богатството му ще се управлява по правилата на доверителните фондове, които в повечето случаи са корпоративна тайна.Стив Джобс почина в сряда на 56 години след дългогодишна борба с рядка форма на рак на панкреаса.

investor.bg