Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бракът не е ключът към щастието

Въпреки че почти всички хора реагират силно на събития в живота като женитбата, след не много дълъг период те отново се връщат към предишното си схващане какво именно ги прави щастливи. Голям процент от хората, които решават да сключат брак, не определят себе си като по-щастливи в новото си семейно положение, отколкото са били преди това, показват резултатите от изследване.Данните от него, публикувани в новия брой на списанието Journal of Personality and Social Psychology, са събрани от над 24 000 души, живеещи в Германия.

Целта на изследването, според неговия ръководител Ед Динър, професор по психология от Университета на Илинойс (University of Illinois), е била да определи степента, в която всеки участник се определя като щастлив в резултат на важни събития в живота като брака.“Някои хора са по-щастливи от други – това е ясно. И има неща, които всеки от нас може да направи, за да се чувства по-щастлив, но някои “външни” събития, каквото е например сватбата, всъщност не ни насочват по верния път към щастието”, твърди Динър.

Авторите на изследването смятат, че в природата на човека е заложено “завръщането (след такива ключови събития) към предишните схващания какво именно ни прави щастливи”. “Ако за период от време се чувствате на върха на щастието, компенсаторният механизъм, заложен повече или по-малко у всеки човек, го връща към изходните му разбирания и критерии, т.е. към относителното щастие”, смятат психолозите.

zdrave.bg

Общите резултати от анкетите все пак показват известно увеличение (при не повече от 10% от хората) на усещането на повече щастие след встъпването в брак, но дори и при тях много скоро се констатира връщане на предишните позиции.“Всъщност механизмът е същият като при някакво нещастие – човек реагира рязко и силно, но след това постепенно си връща предишния ритъм и настроение”, посочва Динър.