Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Чешкият президент: еврото е насилие над икономиката

Въвеждането на единната европейска валута евро бе насилие над икономиката. Това заяви президентът на Чешката република Вацлав Клаус на икономическа конференция в Будапеща, с която се откри срещата на върха на ръководителите на държавите от Вишеградската четворка (V4).

Злощастна победа на политиката над икономиката бе създаването преди десет години на единната европейска валута евро. Това бе пример за опит за насилие на политиката над икономиката, за отказ от икономическите закони и последиците от тази стъпка всички ние виждаме много ясно в днешна Европа, каза Клаус, чието изявление цитира Чешката телевизия. Държавният глава на Чехия подчерта, че при въвеждането на еврото не бе отчетена различната икономическа ситуация в страните членки на еврозоната.

Една от главните теми за обсъждане на будапещенската среща на Вишеградската четворка е икономическото положение в този район на Европа и дълговата криза в еврозоната.

Названието Вишеградска група идва от град Вишеград в северна Унгария, където през 1335 г. са се срещнали кралете на Чехия, Унгария и Полша. Вишеградската група бе образувана през февруари 1991 г. за взаимопомощ между влизащите в нея три държави – Унгария, Полша и Чехословакия – при интегрирането в европейските и евроатлантическите структури. След разделянето на Чехословакия през 1993 г. от Тройка Вишеградската група се превърна в Четворка.

profit.bg