Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Няколко професии, за които в бъдеще ще има роботи

Преди дни в Япония беше представен робот коафьор и по този повод редица специалисти по човешки ресурси и по нови технологии прогнозираха, че след време хората ще бъдат нещо необичайно и старомодно на работните места, пише сп. „Бизнес инсайдър“.Роботите допускат освен това по-малко грешки и не се отегчават от работата си.Така например през 2013 г. ще има 1,2 милиона роботизирани работници по света. Това ще рече по един робот на 5000 души, сочи анализаторът Маршал Брейн, автор на книгата „Роботизирана нация“.Специалисти изчислиха, че в близко бъдеще девет професии може да се вършат само от роботи и да станат недостъпни за хората.Например следващия път, когато човек отиде в аптеката, там може да го обслужи не аптекар, а робот. Медицинският център на Калифорнийския университет в Сан Франциско неотдавна лансира автоматизирани фармацевти в две от университетските клиники.

Също така ако не искате да плащате на армия от адвокати, когато имате юридически проблем, то може да се обърнете към машините или по-точно към компютърни програми, които да ви свършат работата за много по-малко време и срещу много по-малко пари.Такава програма се предлага например от фирмата Блекстоун дискавъри от Пало Алто, в Калифорния. Тя анализира 1,5 милиона юридически документа за по-малко от 100 000 долара.Миналата есен Гугъл обяви, че работи по автоматизирана кола, която ще бъде по-безопасно превозно средство и ще съкрати времето, което хората губят в градския транспорт на път за работа.

Седем изпитателни автоматизирани коли на Гугъл, в които имаше хора, наблюдаващи изпитанието, изминаха над 1000 километра, без да се наложи хората в тях да се намесват. Така че колата на Гугъл скоро може да замени професията шофьор.Партньорството на НАСА с Дженеръл мотърс при разработването на роботизирания астронавт Робонавт 2 е последното доказателство, че астронавтите може в скоро време да бъдат само роботизирани. Робонавт 2 има богат набор от сензори и е оборудван с пъргава ръка с пет пръста. Той може да върши домакинска работа на Международната космическа станция, като например я чисти. После може да излиза на космически разходки и да върши ремонтни дейности по външната част на МКС.

Доста фирми търсят от години решения да продават повече продукти, но същевременно да намалят броя на продавачите. Това вече е възможно с най-разнородните автомати – за пари, за цигари, за напитки, за храни, за злато.През 2010 г. само през банкоматите са били извършени транзакции на стойност 740 милиарда долара. А през 2014 г. те могат да се повишат до 1,1 трилиона долара. Така че машините ще грабнат хляба и на продавачите.Армия от роботи ще замени постепенно и военните. Безпилотни самолети и друга роботизирана техника все по-често се използва в бойни и разузнавателни мисии.Въоръжени роботи вече бяха пратени в Ирак. Те са оборудвани с Джи Пи Ес навигатор, могат да бъдат програмирани да правят разлика между бойното поле и другите зони, могат да отварят врати и да носят ранени хора.

В японската верига магазини Аеон Ко пък вече работи роботизирана жълто-бяла бавачка, която се грижи за децата, докато техните родители пазаруват.

Робот на компанията НЕК, наречен ПаПеРо, може да разказва вицове или да следи децата, като използва чип за радиочестотна идентификация.Учени от университета Тохоку в Сендай вкараха в действие роботи в спасителните операции след ужасяващия трус и последвалото го цунами от 11 март. Един от тези роботи е с формата на змия. Той може да пропълзи в тесни пространства и да ги огледа с камерата си, което е от полза при инспектиране на рухнали сгради.Другите спасителни роботи са безпилотни въздушни апарати, извършващи издирвателни операции по въздуха, или дистанционно задействани подводни роботи, които откриват обекти под водата и проверяват състоянието на тръбопроводи или мостове.

Роботите дори могат да костват работата на спортните журналисти, а в по-далечно бъдеще дори на репортерите като цяло. Софтуер, разработен от Северозападния университет в щата Илинойс, се използва от телевизия Биг тен нетуърк при отразяването на мачовете по бейзбол и софтбол и излиза по-евтино от наемането на спортни журналисти.Механизмът на действие е лесен. След края на мача спортистите пращат по имейла данните за резултатите до офисите на медията.Там данните се въвеждат в компютър и програмата въз основа на тях за броени минути излъчва информацията.

Dnes.bg