Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

519 лекари и 704 сестри са избягали в Европа

От септември месец миналата година до септември месец тази година 519 български лекари и 704 сестри са избягали в Европа.Това каза в интервю за агенция Фокус началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. Стоян Тонев.„От моята болница са избягали 19 лекари и 34 сестри. Как да ги задържа? В Англия дават на специализантите по 7000 лв. (3500 паунда). Високото ниво специалисти не бягат толкова от България, те могат да си сменят болницата, но за един човек над 55 години вече парите не са основното и той няма да го направи, ако това му разваля комфорта. Но когато е човек на 30 – 35 години, когато му дадеш възможности (не само финансови), а и да направи бърза кариера, той ще остави не само болницата”, посочи проф. Тонев.Българската болница в Истанбул може да заработи отново след май 2012 година, съобщи още проф. Стоян Тонев. ВМА е сред инициаторите за възстановяването на болницата.

До момента са водени разговори с две големи вериги от болници в Турция. В Борда на директорите на едната от тях с благотворителна цел влиза и жената на турския премиер Ердоган.„В момента изясняваме какъв тип болница трябва да бъде – дали трябва да бъде многопрофилна, или пък специализирана болница. Оформят се документите и на следващия етап ще имаме много сериозни разговори със Светия синод и с настоятелството на църквата „Св. Стефан”. Надявам се някъде от май месец догодина тя да започне да работи”, каза ген. Тонев.

Идеята е в болницата да работят лекари не само от ВМА, но и също от България, както и изселници от България.Болницата „Евлоги Георгиев” в Истанбул е изградена от българската общност там и започва работа в 1902 година. България я губи през 1988 година, след поредица от събития, свързани със стопанисването на здравното заведение. Болницата бе върната на България заедно с двете български църкви в Одрин и бе създаден Национален комитет за възстановяването й.

Expert.bg