Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Нов закон регламентира правилата за хазартните игри в интернет

Правителството одобри нов закон за хазарта и предлага на парламента да го приеме. Законопроектът допълва съществуващите сега норми в областта на хазартните игри и създава правна уредба за регулиране правилата за залагания, добили популярност през последните години, но несъществуващи като хипотези в действащия закон – трансгранични онлайн хазартни услуги, залагания на състезания с кучета и коне, турнири с карти в казина и др. Целта е да се защитят правата и интересите на гражданите и да се дадат допълнителни законови гаранции за защита на държавните интереси.

Важен нов момент в законопроекта е предложената нормативна уредба, отнасяща се до организирането на игрите от разстояние чрез комуникационно оборудване – интернет и телекомуникационни средства. Уредбата се основава на разбирането, че организаторите на хазартни игри от разстояние, независимо дали са със седалище в България или в друга държава от Европейското икономическо пространство, трябва да спазват българското законодателство при предлагане на услугите си на българска територия и на български потребители.

Поради завишеното ниво на риск за потребителите и необходимостта да се предотвратят измами, злоупотреби с лични данни и пране на пари, са формулирани специфични изисквания за издаване на лиценз в тези случаи – за физическо разположение на комуникационното оборудване и на централния пункт, в който се намира централната компютърна система на организатора, на територията на България или на друга държава от ЕИП; открита сметка за депозиране на залози и изплащане на печалби в банка, която има право да извършва дейност на територията на България; централната компютърна система на организатора да има система за регистрация и идентификация на участниците в игрите, както и автоматизирана система за съхраняване и подаване на необходимата информация до органите на НАП и др.

Тото и лото игрите, които досега се включваха в едно и също определение и не се различаваха освен по наименованието си, са уредени като две самостоятелни числови лотарийни игри. Разликата между тях произтича от начина на формиране на печалбата – при тото игрите фондът за изплащане на печалби за всеки тираж се формира като предварително определен процент от постъпленията, а при лото игрите печалбите се определят чрез предварително зададени коефициенти, не зависят от постъпленията и не могат да бъдат предварително определени.Въвеждат се праг за задължителни инвестиции от фирмите, които организират залаганията.

Целта е да се гарантира предлагане на качествени хазартни услуги, съобразени с добрите европейски практики. 1 000 000 лв. инвестиции и още толкова за организиране на играта ще трябва да доказват пред ДКХ фирмите, които организират залагания върху резултати от спортни състезания, от надбягвания с коне и кучета и за случайни събития. За собствениците на казина сумите са по 600 000 лв. инвестиции и за игри, а при игрите от разстояние – съответно 600 000 лв. и 1 000 000 лв.Въвеждат се ограничения по отношение местоположението на игрални зали и казина – те не трябва да са в непосредствена близост до училища и социални домове за деца. Изключението е за 4- и 5-звездни хотели. Забранява се и рекламата на хазартни игри, като имуществената санкция за нарушение на забраната може да достигне 30 000 лв.

В законопроекта са посочени всички глоби и имуществени санкции, които се налагат за нарушаване на някое от изискванията. Най-тежки са санкциите за организиране на хазартна игра без разрешение. В тези случаи вече ще се наказват не само преките организатори на нелегалните залагания, а и хората, които ги подпомагат или посредничат при осъществяването на хазартни игри без разрешение.Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на финансите.

barometar.net