Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Създателят на „Клане на цигани” бил милозлив пацифист

С 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок се размина 24-годишният Слав Жечев – създател на групата „Клане на цигани” в социалната мрежа „Фейсбук”.Освен това младежът с мераци за етническа саморазправа, се раздели и с личния си компютър, който бе конфискуван.От него на 28 септември той създал групата и приканвал съмишленици да се съберат в 19 часа на Катедралата, а от там да щурмуват циганската махала в морската столица. Пред съда почти членоразделно и мънкайки Слав обясни, че всъщност „Клане на цигани” била за „мирен протест”. Самата група била илюстрирана със снимка, която изобразява вдигната ръка с нож в нея. На въпроса на съдията какво му е отношението към циганите Слав отговори: „Де да знам…”. В същия дух бяха и обясненията му относно мотива му за онлайн пропагандата, която започнал със създаването на групата в социалната мрежа. Единственото, което стана ясно е, че идеята се зародила, след като установил, че всички антицигански групи били закрити. Пред съда Жечев заяви, че е нямал представа какво точно може да се случи като призовавал „Всички на оръжие”. Осъзнал чак два часа след като се появила групата, когато му дошли „на гости” полицаи.

В съдебната зала той каза, че само искал да продължи дискусията за междуетническите конфликти, продиктувани от последните събития в „Катуница ли… къде там беше…”. Със защитата на младежа се бе заел адвокат Михаил Петров, който семейството на Слав ангажирало. Тя бе повече от неубедителна. Адвокатът показа явно непознаване на социалната мрежа и след всяко своя изказване се обръщаше към журналистите да ги пита: „Така ли е?…”. Той се опита да убеди съда, че постъпката на Слав е чисто хлапашка шега и е нямало как да доведе до сериозни последици, независимо от факта, че групата е имала 76 членове готови да тръгнат „На оръжие”.

Прокурор Георги Манасиев контрира адвокатът с това, че групата е била създадена в „момент на много изострено напрежение в страната и са можели да станат трагедии”. По думите му това, че в действията на Слав има доза лекомислие, не променя умишления характер на деянието. В стремежът си да защити Жечев, Петров от комична, премина в откровено агресивна пледоария. „Това, което е направил е просто име на една страница. Опитал се е да се покаже патриот, но е минал границата.

Полицията сега му взе компютъра, но къде беше тя на 25, 26 и 27, когато обръщаха коли и палеха къщи. Полицията тогава пускаше тълпата”, разпалено обясняваше Петров, без да усети, че в случая набеждава МВР в умишлено допускане на саморазправа. Също така той до голяма степен оправда действията на Слав, тъй като в циганската махала били „наскачали с ножове и ятагани”.

Майката на младежа – Нина Жечева изкара сина си пред съда и медиите ангел небесен. По думите й той не само, че нямал нищо против ромите, а даже и отношението му било положително. Пред БЛИЦ тя заяви, че синът и можело да бъде определен като „милозилив пацифист„. Самият Слав обаче твърде сполучливо зачеркна тази своя характеристика, тъй като след произнасяне на присъдата му, избухна срещу журналистите: „Ще ви пребия!”. Петров, както и всички присъстващи в съдебната зала, отдадоха тази агресия на факта, че младежът бе признат за виновен в проповядване и подбуждане на етническа омраза и насилие.

blitz.bg