Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Всеки трети младеж в България е без работа

„Безработицата сред младежите е голям проблем във всички европейски страни, но в България е особено голям проблем, защото всеки трети млад човек е безработен”. Това заяви Драгомир Стойнев, председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, по време на конференция на тема „Демографски предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия „Европа 2020″Демографското развитие на страната е основен проблем за националната сигурност, защото оказва влияние на пазара на труда. Намалява населението в трудоспособна възраст. Застаряването на населението ще окаже допълнителен натиск за следващото поколение за увеличаване на пенсионната възраст. Работодателите трябва да поемат своята отговорност за наемането на по-възрастни работници, каза Стойнев.

Почти 23 милиона европейци – близо 10 % от населението на ЕС – са безработни. 5,5 млн. работни места са закрити в Европа през последните две години. Ниската раждаемост ще доведе до намаляване на работната сила в ЕС с около 12 % през 2030 г. в сравнение с 2009 г. Паралелно с това делът на населението над 65 години ще нарасне от 12,5 % до близо 18 % през 2060 г. Това заяви Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България„Единният пазар, електронната икономика, малките и средни предприятия, зелената икономика, външната търговия са секторите, за които се очаква растеж в бъдеще”, заяви посланикът на Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел, предаде „Фокус”.

По думите му – човешкият капитал е неразривно свързан с демографските предизвикателства. Необходими са промени, за да се въвеждат нови, по-гъвкави форми на заетост. Чрез изпълнение на стратегията „Европа 2020” процентът да заетост в Европа трябва да бъде увеличен до 75 %. За да се изпълни тази цел, трябва да се даде възможност на повече млади хора, както и лицата над 65 годишна възраст да влязат на пазара на труда, обеден е Хенсел.„Способността пълноценно да се използват човешките ресурси в крайна сметка ще определи развитието на Европа”, допълни посланикът.

manager.bg