Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Недков: Варна се нуждае от мениджър, който знае как се пести всяка стотинка, но и умее да я направи лев

Как върви предизборната ви кампания?

Моята предизборна кампания върви успешно, тъй като нашите послания стигат до все повече и повече варненци. Всяка кампания като време се оказва недостатъчна, но мисля, че все повече послания достигат до варненци, които искат промяната и които могат да видят в мен реалната и единствена алтернатива на „модела Кирил Йорданов”, тъй като основните ми конкуренти представляват част от този модел, който доведе Варна до това положение.

Едно от основните Ви послания е, че е изгубено доверието на гражданите на Варна към управлението. Според вас защо стана така? Защо се загуби доверието към управлението на Община Варна и на Общински съвет?

Моделът на управление, който беше създаден във Варна доведе до загуба на доверието. „Моделът Кирил Йорданов” включва точно това – откъсване от проблемите на варненци и разпределение на най-апетитните части на варненската собственост и на обществените поръчки в полза на този кръг, който се създаде около кмета и който властва в Общинския съвет. Ето защо моята цел е да дам на варненци ново, честно, отговорно, отчетно и прозрачно управление. Само по този начин варненци ще могат да контролират своя кмет и ще  разберат, че действията му не са продиктувани от някой друг, който стои зад него, а от техните интереси.

Как реално варненци могат да контролират работата на кмета?

Чрез прозрачността на управлението. Ще предоставя на варненци всяка информация за дейността и на кмета и на кметската администрация. По такъв начин гражданите ще могат да видят във всеки един момент какво се върши за тях. Освен това ще създам специален регистър, в който ще отчитам кой общински съветник как е гласувал в комисиите, как е гласувал и в Общинския съвет, за да видят варненци кой работи за тях и кой не. На страниците на сайта на Община Варна ще предоставя  информация,  за обществените поръчки, за кадастъра, за решенията за строеж. Всичко, от което се нуждае всеки варненец, за да може да контролира дейността на администрацията. Сега, поради липса на елементарна информация като например това, че не знаем с колко е задлъжняла варненската община и чакаме кмета  да каже някоя дума. При моето управление варненци ще имат пълна информация за всичко, което касае Община Варна.

Според Вас защо към края на третия мандат на Кирил Йорданов нарасна недоволството, срещу него, имаше и граждански протести ?

Управлението се самозабрави. Разбира се кметът Йорданов започна със съвсем друго обещание. Варненци през 1999г. гласуваха за свобода, инициативност, нови хоризонти пред себе си. За съжаление тези хоризонти ставаха все по-къси, облаците все повече се сгъстяваха, докато дойдем до логичния завършек на 12-та година от мандата, всъщност се видя, че се касае за управление, което служи на чужди интереси, които са много отдалечени от интересите на варненци и бизнеса.

Какви са тези интереси според вас? Кои стои зад Кирил Йорданов, има различни трактовки за някакъв кръг около него?

Зад Кирил Йорданов стоят икономически интереси. Ето защо ние освен определението, което даваме „кръгът Кирил Йорданов”, наричаме това управление и олигархично, когато политическата власт започва да се смесва с икономическата и когато вместо да се застане с честни очи пред хората и да се отчита дейност, ние реално наблюдаваме липса на елементарна политическа отговорност. Кметът Йорданов казва: „Моята партия е Варна”, но нито една партия, която стоеше зад него през последните неуспешни години и мандат, нито една от тях не пое политическа отговорност и не каза:, „Да, ние подкрепяме Кирил Йорданов, но той направи това и това, което не е в полза на варненци.” Той се крие зад лицето на Варна и зад лицето на определени икономически групировки и затова му е много удобно да излиза като независим кандидат, той е независим само от гражданите на Варна, а е зависим от този олигархичен кръг, който е създал около себе си.

Как си обяснявате, че в два предизборни дебата, който се проведоха Кирил Йорданов Ви атакува доста остро  във връзка със Златни пясъци. Какво показва това според вас, какво отношение има той към вас, че така ви атакува? Явно ви счита за сериозен опонент

Кирил Йорданов ме приема за основен опонент, ето защо той атакува главно мен и от друга страна г-н Марешки. Интересно е защо той ме атакува за Златни пясъци, когато  много добре знае като юрист и като управленец, че всички каши, които се забъркаха в Златни пясъци с незаконно строителство и с незаконно поставяне на обекти са плод на действията на Община Варна. Тя разполага с административната власт да поставя и да премахва обекти, но той това не иска да го каже честно пред варненци. Радвам се, че аз съм основната цел на г-н Йорданов, защото по този начин той ме легитимира като единствена и реална алтернатива на неговото управление.

Едно от основните ви послания е, че трябва да се спазва закона. Според вас има ли механизъм, по който кмета на Общината може да помогне да се спазва закона в този град?

Не само, че има механизъм, а кметът е този, който трябва да организира този механизъм и да контролира. В Община Варна много хора казват, че имаме раздут персонал, а по отношение на контрола този персонал е абсолютно недостатъчен, за това наблюдаваме  хаоса, който е в града с рекламните табели, с чистотата, със строителството, с коли върху зелени площи и бордюри. Хаосът с поставяне на незаконни търговски обекти навсякъде в града, включително и в курортните комплекси. Всичко това означава липса на контрол, това кмета го налага по своя собствена воля, щом няма хора, които да контролират. Той не увеличава  звеното за контрол  и не търси спазването на закона, това означава, че иска да използва закона в свой интерес или в интерес на свои приятели. Моето послание е точно обратното -спазване на закона и санкциониране на всяко нарушение. Само така имаме равенство пред закона и това е истинското лице на демокрацията.

Вас лично като гражданин на Варна какво ви дразни в града?

Хаоса, липсата на хармония. Градът трябва да бъде уютен, когато хората се движат трябва да чувстват неговия пулс, забързаност, да чувстват, че хората, които управляват града създават ред, спокойствие и сигурност. Липсата на тези три елементарни неща ме дразнят. Също и това, че няма къде да се разхождам като човек, като гражданин на Варна, без да виждам счупени плочки, коли върху зелени площи, хаотични реклами. Всичко това ме дразни, а може да бъде постигнато за много кратно време, чрез спазване на закона и въвеждане на правила за естетика на нашия град. Ние трябва да се равним по европейските градове, а в момента сме заприличали на треторазряден окръжен град на България.

Как бихте коментирали скандала, който стана с тази т.нар. синя зона, която се оказа фалшив сигнал? Кой има интерес да се провокират такива скандали преди изборите?

Цялата работа е криминална и представлява  една последваща стъпка за ограбване на Община Варна. За съжаление хората, които бяха подготвили тази схема твърде много избързаха и дезавуираха кмета, който е пряк участник в тази схема. Касае се за една криминална схема, която тепърва ще бъде разнищвана и аз апелирам към прокуратурата да се занимае сериозно, тъй като има достатъчно данни в средствата за масова информация за лицата, които са обвързани в тази схема и  където сезираме освен г-н Йорданов, лица от ГЕРБ и ДПС.

Вие сте мениджър, който се е доказал през годините. Как си обяснявате факта, че за последните 20 и няколко години Варна не е била управлявана от мениджър?

Това е много чудно, защото ние, които отдавна живеем във Варна знаем, че тя преживя много добри години, когато беше управлявана от хора мениджъри. Мисля, че е дошло времето, защото Варна реално е едно стопанство и кметът на града трябва освен  да гради по мениджърски трябва да изгражда и своя икономически екип, който да спомага за развитието на варненската икономика, индустрията. По този начин ще се увеличат работните места и средната работна заплата. От друга страна той трябва да менижира и общинската собственост. В момента тя се управлява изключително лошо, именно в полза на този малък кръг, който ограбва варненци и варненския труд. Примерът със синята зона е част от тази брънка, както и обществените поръчки за 180 млн. без ДДС, проблемите с детските градини, които бяха повдигнати през последните седмици. Варна се нуждае от мениджър, който знае да пести всяка стотинка, но който и знае как една стотинка става един лев. Това предлагам на варненци и мисля, че те ще оценят моя опит и на 23 октомври ще гласуват с бюлетина номер 36 за тоталната промяна на Варна. Тя да стане стопански, културен, спортен, туристически център, перла на Черно море.

barometar.net

интервю на Иво Югов