Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Заловиха Кадафи

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е ранен и пленен в град Сирт, съобщи полеви командир от Преходния национален съвет, съобщи Ройтерс. От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията. „Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да ги потвърдим“, заяви говорителят на Държавния департамент Бет Госелин пред Ройтерс. Източник е съобщил на Ройтерс, че Кадафи се е криел в дупка в Сирт и е крещял „Не стреляйте, не стреляйте“. По данни на представителя на Преходния национален съвет Абдел Маджид Кадафи е ранен в двата крака.

Според друга информация Кадафи е бил заловен в района на Мисурата.Информациона агенция Тавасул предаде думите на полеви командир от силите на преходното либийско правителство, според когото „заподозреният престъпник Муамар Кадафи е бил заловен от един от революционните батальони на Мисурата, водят го в Мисурата“.Според представители на командването на обединените въоръжени формирования на новите власти обаче сваленият либийски лидер може би е убит.

Официални представители на Преходния национален съвет съобщиха, че по време на залавянето на Кадафи е убит военният командир на силите, верни на бившия либийски лидер Абу Бакр Юнус Джабер.Екслузивното съобщение вече предизвика и международни реакции.  Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ трябва да реши съдбата на Кадафи. Холандският премиер Марк Рут пък определи залавянето на Кадафи като „добра новина.Полковник Кадафи, който управлява Либия 42 години, беше свален от власт през август, когато въоръжените сили на Преходния национален съвет превзеха столицата Триполи.

dnes.bg