Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕС започва усилена борба със сексуалната експлоатация на деца и порнографията в интернет

Сурови наказания за сексуална експлоатация на деца и за разглеждане на детски порнографски снимки в интернет предвижда нова директива, която ще бъде гласувана от ЕП в четвъртък. Според новите правила, порнографските уебстраници с подобно съдържание ще бъдат заличавани в целия ЕС. Проектът за директива, договорен между Парламента и Съвета, цели също така да засили превенцията и помощта за жертвите.Предложението за директива за борбата със сексуалното малтретиране, сексуалната експлоатация на деца и детската порнография, ще въведе в целия ЕС изисквания за превенция, съдебно преследване на извършителите на престъпления и защита на жертвите. Тя също така ще задължи държавите членки да отстраняват незабавно уебстраници, съдържащи или разпространяващи детска порнография или, ако това се окаже невъзможно, ще позволи на държавите да блокират достъпа до тях при определени условия.

Наказанията – общи за целия ЕС

Текстът определя минимални наказания за около 20 криминални престъпления – много повече, отколкото обикновено са предвидени в законодателството на ЕС. Членовете на ЕП се бориха за по-строги санкции в целия ЕС, особено в случаите на лица, които злоупотребяват с доверието на децата или с властта и авторитета си над тях (родители, учители…).Така например, принуждаването на дете да извършва сексуални действия или принуждаването на дете към проституция ще се наказва с най-малко десет години затвор. Производителите на детска порнография ще бъдат наказвани с най-малко три години, а потребителите на детска порнография в Интернет – най-малко с една година затвор. На осъдените извършители на сексуални престъпления спрямо деца може да бъде наложена временна или постоянна забрана за работа с деца в целия ЕС.

„Сприятеляването“ онлайн

„Сприятеляването“ с деца онлайн с намерение сексуална злоупотреба с тях (т.нар. „on-line grooming“) ще бъде обявено за престъпление в целия ЕС, както и детският секс-туризъм, когато престъплението е извършено на територията на държава членка или от гражданин на страна от ЕС в чужбина.

Помощ за жертвите

Предложението също така включва нови изисквания за подпомагане, подкрепа и защита на жертвите. След като директивата бъде приета, държавите членки ще имат на разположение две години, за да я приложат в националното си законодателство.

barometar.net