Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

При тежък развод ще се ходи на психотерапевт – заради детето

При тежки разводи съдът задължително ще изпраща родителите на психотерапевт, предвижда новият Закон за детето, който ще е готов до края на месеца и ще бъде представен в парламента.Новата за България практика се налага, за да се защитят правата на децата, обяснява за в. „Монитор“ социалният зам.-министър Валентина Симеонова.Когато двамата съпрузи не могат цивилизовано да приемат раздялата, те често използват детето като инструмент в спора, твърди тя.Но след влизането в сила на новия закон при особено остри конфликти единият родител или и двамата задължително ще посещават консултации при психотерапевт.

„Това задължение ще влезе още в съдебното решение. По този начин ще въведем добрите европейски практики“, твърди шефът на Дружеството на психолозите у нас Пламен Димитров.Според него световният опит предвижда да се намери омекотяващ ефект на развода, който винаги травмира децата.Броят на предписаните часове се определя индивидуално, при някои може да са достатъчни 2-3 сеанса при други значително повече, коментира Димитров.Щом предписаните часове изтекат, психотерапевтът ще даде на съда становище за ефекта от сеансите.

Според психолога у нас вече има изградена мрежа от терапевтични кабинети, които могат да поемат подобна мярка.Скорошно европейско изследване обаче показва, че едва 4% от българите които имат нужда от подобна помощ, достигат наистина до нея.

Във Великобритания здравноосигурените имат право на 10-12 терапевтични сеанса безплатно, у нас този вид услуги са оставени изцяло на пазарния принцип, оплаква се психологът.Законът за детето ще бъде предложен на широко обществено обсъждане през ноември. Целта е да се съберат на едно място всички текстове за правата и защитата на децата.

Това обаче ще наложи цели пасажи от останалите закони, в това число и на Семейния кодекс, да бъдат извадени, призна правосъдният зам.-министър Даниела Машева.В проектозакона за детето се предвиждат глоби от 5000 лв. за родители, които оставят децата си без надзор, и за лекари, които съветват родилка да изостави бебето си, стана ясно преди дни.

dir.bg