Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Избираме президент на балотаж

Новият президент на България ще бъде избран на балотаж на 30 октомври. Според резултатите от изборите на 23 октомври за „Дондуков“ 2 ще се борят кандидатите на ГЕРБ и БСП Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.Според междинни резултати за страната към 4.28 часа при обработени 57.32% протоколи на СИК в ОИК за Росен Плевнелиев са гласували 39.67% от избирателите, за Ивайло Калфин – 29.75%, за Меглена Кунева – 14.09%. Това сочат данните от интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). За Волен Сидеров са гласували 3.69% от избирателите.

Избирателната активност към 17.00 часа вчера за президентските избори е била 39.67%, а за местния вот – 41.03%. Огромни опашки се образуваха пред много от секциите за гласуване в страната. Изборният ден беше удължен и въпреки това много граждани не успяха да гласуват. Постъпиха много сигнали и жалби за неуредици, бавно гласуване, тромава процедура, както и за нарушения. Заради удължаването на изборния ден политици коментираха резултатите от изборите още преди официално да бъде разрешено това да направят социологическите агенции.

В областните градове на първи тур има избрани кметове в София, Бургас, Шумен, Добрич, Монтана, Кърджали, Пазарджик, Габрово, Кюстендил, според данни, цитирани от „Фокус.На първи тур ГЕРБ печели в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО – НИЕ – в Монтана, ДПС – в Кърджали, в Пазарджик – независим. В София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) печели с 51,9%. В Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) печели със 70%.

В Добрич Детелина Николова от ГЕРБ печели изборите на първи тур. Детелина Николова печели 66,5%, а Емилия Добрева от БСП – 14%. В Габрово печели Таня Христова от ГЕРБ, обяви Цветан Цветанов, председател на Предизборния щаб, резултати обаче все още не са излезли. В Шумен кандидатът на БСП за кмет Красимир Костов печели на първи тур. Красимир Костов има 51,3%, а Димитър Александров – 37,8%. В Монтана досегашният кмет Златко Живков, кандидат на ВМРО – НИЕ, печели с 51%. В Кърджали Хасан Азис, досегашен кмет, издигнат от ДПС, печели с 54,4%. В Пазарджик печели независимият Тодор Попов, досегашен кмет. В Кюстендил печели досегашният кмет Петър Паунов.Днес е неучебен ден, заради изборите, които се проведоха в сградите на учебните заведения в страната.

dariknews.bg