Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Британският парламент не разреши референдум за членството на Великобритания в ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън успя да тушира напрежението в редиците на партията си (консерваторите) и да овладее желанието да бъде организиран референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Bloomberg.При гласували общо 594 депутати в Камарата на общините на британския парламент, 483 се обявиха „против“ организирането на плебисцит, в който да се попитат британските граждани дали не желаят страната да излезе от Европейския съюз. От 111 депутати, които гласуваха „за“ варианта „референдум“, 80 бяха от Консервативната партия (тори).

В речта си пред парламента преди гласуването, Дейвид Камерън наблегна на факта, че „когато къщата на съседа гори, трябва да му помогнеш да я изгаси, а не да се ограничиш само да пазиш собствения си имот“. Камерън ясно даде да се разбере, че не е моментът Великобритания да излиза от ЕС само заради разногласията относно еврозоната. Британският премиер напомни също, че откакто е на власт, не е позволил да бъдат разширени правомощията на ЕС за сметка на националната власт.

Резултатът от гласуването и отцепилите се от Консервативната партия депутати обаче накараха Ед Милибанд, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, да сподели в Twitter, че вотът е бил „истинско унижение“ за Камерън.Според анкета на предаването „Новините в 10“ на ITV 68% от британците искат да има референдум за членството на Великобритания в ЕС.

inews.bg