Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Японското правителство си оряза заплатите

Японското правителство утвърди решението за намаляване на заплатите на премиера, министрите и първите заместник министри на страната, съобщи БТА, като се позовава на информация в ИТАР-ТАСС.Най-значително намалява заплатата на премиера Йошихико Нода, – с 30 на сто, а министрите му ще взимат с 20% по-малко. Заплатите на първите заместници пък са орязани с 10 процента. Решението влиза в сила от 1 ноември и ще бъде в сила до 31 март 2014 година.

Спестените по този начин средства ще отидат за финансирането на възстановяването на районите, пострадали от природните катаклизми в началото на годината и аварията в АЕЦ „Фукушима-1“. Правителството е подготвило за същата цел и законопроект за намаляване на заплатите на всички държавни служители средно със 7,8 на сто за периода до 31 март 2014 г.

Японското правителство се опитва да наложи въвеждането на нови временни данъци за събиране на средства, с които да бъдат преодолени последиците от стихийните бедствия и да се направи обеззаразяването на територията след аварията в АЕЦ „Фукушима-1“. Сегашните мерки за намаляване на заплатите на правителството целят да покажат на избирателите, че членовете на кабинета са готови заради тази идея да направят и те жертви.Месечната заплата на японския премиер е малко над 3,3 милиона йени (над 40 000 долара), на министър – 2,45 милиона йени (29 500 долара). Така премиерът доброволно се отказва от почти милион йени месечно или над 10 000 долара и до края на март 2014 година ще внесе във фонда за възстановяване на страната почти 29 милиона йени или над 380 000 долара.

inews.bg